VELIKI NESPORAZUM

Peng Šuai ponovo porekla da je ikoga optužila za seksualni napad

Kineska teniserka dala intervju za "L'Equipe"

Peng Šuai: Sama izbrisala objavu. AGENCIJE

A. V.

7.2.2022

Kineska teniserka Peng Šuai (Shuai) je u intervjuu za francuske sportske novine "L'Equipe" ponovno porekla da je ikoga optužila za seksualni napad, dodajući da je sama izbrisala svoju objavu s takvim optužbama na društvenim mrežama u novembru.

Za 36-godišnju Peng je ono što se događalo nakon njezine objave na kineskoj društvenoj mreži Weibo početkom novembra "veliki nesporazum".

Bivša prva teniserka svijeta u parovima objavila je 2. novembra tekst u kojem optužuje bivšeg potpredsjednika kineske vlade Džang Gaoli (Zhang) da ju je prisiljavao na spolni odnos tokom višegodišnje veze. No objava je brzo nestala, a Peng se gotovo tri sedmice nije pojavljivala u javnosti.

- Nikad nisam rekla da me je iko seksualno napao na bilo koji način - rekla je Peng, ne objašnjavajući detalje, prenosi Hina.

U njenoj izbrisanoj objavi na kineskoj verziji Twittera Weibou, Peng je napisala: "Zašto ste me odveli u svoju kuću i prisilili na odnos s vama?", ako je također opisala odnos sa Džangom kao vezu koja se prekidala pa nastavljala i koja je bila sporazumna.

Dodala je da je sama obrisala objavu i tako demantirala tvrdnje da su objavu brzo povukli online cenzori u Kini. 

- To sam htjela. Došlo je do velikog nesporazuma u vanjskom svijetu oko ove objave - odgovorila je na pitanje novinara o razlozima brisanja objave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.