OTAC HRVAT

Svi pričaju o senzacionalnoj 23-godišnjakinji koja je zaludila svijet

Trenutno je 123. na svijetu, no nakon ovakvog uspjeha na Wimbledonu mogla bi imati streloviti uspon. Svi pričaju o senzacionalnoj teniserki

Lulu Sun. X

D. H.

6.7.2024

Debitantica na Wimbledonu, 23-godišnja Lulu Sun, svojim je teniskim podvizima zadivila mnoge. I iako je mogla ispasti još u kvalifikacijom dijelu, put na prestižnom turniru još nije završila...

Ova 23-godišnja Novozelanđanka ima zanimljivu kulturološku pozadinu iza sebe. Rođena je u miješanom braku, otac joj je Hrvat (Radovčić), a majka Kineskinja.

Prva kojoj je to uspjelo još od 1959. godine

Rođena je u novozelandskom gradu Te Anau, ali se već s pet godina s obitelji preselila u Švicarsku iz koje, nakon završetka osnovne i srednje škole, odlazi u SAD-a.

Lulu je 2015. godine postala prva igračica u dobi od 14 godina rođena 2001. na WTA ljestvici, a sada je postala i prva žena s Novog Zelanda koja se stigla do četvrtog kola pojedinačne konkurencije u Wimbledonu još od 1959. godine kada je to uspjelo Ruie Morrison.


'Kad imate toliko kultura iza sebe, ni u jednu se ne uklapate stopostotno'

Na konferenciji za medije nakon osvojenog meča odgovarala je na pitanja na mandarinskom, engleskom i francuskom, a trenutno uči korejski te ima u planu naučiti i japanski.

"Sretna sam što imam svu tu pozadinu iza sebe. Odmalena sam vidjela svijet i upoznala ga kroz svoju porodicu", rekla je Sun pa dodala:

"Kad imate toliko kultura iza sebe, ni u jednu se ne uklapate stopostotno. Ponekad, dok sam odrastala, bilo je jako teško uklopiti se u jednu određenu kulturu. Ali sada sam uzela različite dijelove različitih kultura i oni su nekako postali dio mene. Ne borim se protiv toga, ne pokušavam biti dio specifične kulture."

Osim što joj je biološki otac Hrvat, njen očuh ima englesko-njemačke korijene.

Nakon što je u kvalifikacijama pobijedila Gabrielu Knutson te u glavnom ždrijebu izbacila osmu nositeljicu Zheng Qinwen, Yuliju Starodubtsevu i Zhu Lin, u četvrtom ju kolu očekuje osvajačica Grand Slama Emma Raducanu.

Trenutno je 123. igračica svijeta, no nakon ovakvog uspjeha na Wimbledonu mogla bi imati streloviti uspon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.