NEZAUSTAVLJIVI ITALIJAN

Janik Siner "preslušao" Frica i osvojio US Open!

Ni doping skandal nije mogao zaustaviti zahuktalog Sinera, koji je sjajno igrao tokom trajanja cijelog turnira

Janik Siner. AP

8.9.2024

Italijanski teniser Janik Siner (Jannik Sinner) pobijedio je Amerikanca Tejlora Frica (Taylor Fritz) u finalu US Opena rezultatom 3:0, po setovma 6:3, 6:4, 7:5, te tako prvi put osvojio ovaj Gren slem u karijeri.

Ni doping skandal nije mogao zaustaviti zahuktalog Sinera, koji je sjajno igrao tokom trajanja cijelog turnira. Iskoristio je prvi reket svijeta činjenicu da su njegova dva glavna rivala - Novak Đoković i Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) vrlo rano ispali s posljednjeg Gren slema u sezoni.

Nakon nekoliko veoma dobrih mečeva tokom turnira, preostala je posljednja prepreka - Tejlor Fric i razjarena njujorška publika. 

Nije tajna da su mu mnogi zamjerili doping aferu, iako je dokazao da nije kriv, pa su ga tako redovno "častili" salvama zvižduka. Situacija, kako je i očekivano, nije bila puno bolja protiv domaćeg tenisera. 

Međutim, Siner je krenuo vrlo jako i pokazao od samog starta zašto je najbolji igrač svijeta u ovom trenutku. 

Već u prvom gemu meča je napravio brejk, ali mu je Amerikanac uzvratio u četvrtom. Razmijenili su nakon toga po dobar servis gem, a onda je riđokosa "ubica" krenula da rešeta rivala svojim udarcima. 

U sedmom gemu prvo seta napravio je brejk i uspio ga odbraniti, te onda potvrditi još jednim za osvajanje prvog seta. 

U drugom setu bila je nešto drugačija priča. Za vrijeme trajanja cijelog drugog seta, koji je trajao oko 35 minuta, viđena je samo jedna brejk prilika. No, ona je bila i više nego dovoljna. 

Obojica su servirala i više nego prvoklasno, ali došao je za Amerikanca taj kobni 10. gem drugog seta.

Siner je odigrao nekoliko sjajnih poena u nizu i došao je do brejk, ali i set lopte. I iskoristio ju je, na oduševljenje u njegovom boksu, ali i razočarenja publike. 

Nije, međutim, ni Fric rekao posljednju riječ. U prvom gemu trećeg seta, propustio je tri brejk prilike. Jednu manje propustio je Siner u šestom gemu, ali, u tim trenucima, izgledalo je kao da se sve promijenilo. 

Amerikanac je krenuo udarati forhende kao što nije u prethodnim setovima. Slao je bombe skoro svaki put kad bi došao u kontakt s lopticom. 

A, onda, šok. Siner na brejk lopti za Frica u sedmom gemu pravi duplu grešku. 

Uspio je doći Fric do toga da servira za set, ali je američki teniser pokleknuo pod pritiskom, te nije uspio da sačuva prednost koju ima i produži meč. 

Na kraju, Siner je odlično servirao, da bi Fric odigrao još jedan ispodprosječan servis gem, što je Siner kaznio i na kraju slavio veliku pobjedu. 

Treba odati počast i Amerikancu, ali protiv Sinera u ovom trenutku nema kvalitetnog igranja. Italijanu je ovo drugi Gren slem u karijeri, nakon što je osvojio titulu na Australian Openu ove godine. 

Sigurno je ovo godina za pamćenje riđokosog Italijana. Janik, apsolutno zasluženo, večeras može da slavi do kasno u noć. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.