VIJESTI

Sindikat metalaca FBiH razočaran tokom i ishodom sjednice Doma naroda

Nije usvojen predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Fena

3.2.2017

Pošto na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije usvojen predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, Sindikat metalaca FBiH, u pismu upućenom Federalnoj vladi, traži hitnu izmjenu člana 137. važećeg zakona o PIO radi produženja perioda u kojem se može ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje pod istim uslovima, i to do donošenja novog zakona o PIO. 

Sindikat metalaca Federacije BiH, kako se navodi u pismu, duboko je razočaran tokom i ishodom jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj je između ostalog razmatran Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Poznato je da je Sindikat metalaca FBiH u proteklom periodu više puta insistirao na donošenju zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zakona o uvezivanju radnog staža, ali i odgovarajućoj izmjeni niza drugih zakona koji se odnose na oblast radnog zakonodavstva - Zakona o štrajku, Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, kao i Zakona o stečaju, kojim bi sva potraživanja radnika bila svrstana u viši isplatni red. Činjenica je da proces donošenja ovih zakona, iz potpuno neopravdanih razloga, traje već nekoliko godina, što za posljedicu ima sve teži ekonomski i socijalni status radnika.

Kad je u pitanju novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, od Vlade Federacije BiH prvobitno je garantovano da će stupiti na snagu 1. januara 2016. godine, odnosno istovremeno s prestankom odredbe člana 137. važećeg Zakona o PIO, kojim je regulirano pravo na prijevremenu penziju. Kako do toga nije došlo, od 1. januara 2016. godine radnici nisu u mogućnosti ostvariti pravo na prijevremenu penziju, što za njih predstavlja veliki udar, posebno kad je riječ o radnicima iz realnog sektora, koji zbog vrlo teških i nezadovoljavajućih uslova rada teško mogu ostvariti pravo na punu starosnu penziju.

Također, još jednom želimo naglasiti da je za sindikat, u pogledu donošenja novog zakona o PIO, od suštinskog značaja da visina penzija ne bude niža od sadašnjeg nivoa, kao i da ostane mogućnost ostvarivanja prava na prijevremenu starosnu penziju pod istim uslovima i s istim iznosom umanjenja kako je to propisano važećim zakonom - kaže se u pismu Sindikata metalaca FBiH Federaloj vladi.

Taj sindikat još jedanput poziva na donošenje, bez odgađanja, kako zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, tako i drugih propisa, u skladu s ranije upućenim zahtjevima Sindikata metalaca FBiH, a radi izbjegavanja eskalacije stanja koje se veoma negativno reflektira na radnike i dodatno generira njihov gnjev i nezadovoljstvo.

Radnici nikako ne smiju biti taoci razmirica vladajućih struktura, poručio je taj sindikat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.