BIH

Otvoren 20. međunarodni sajam privrede u Mostaru

Piše:

4.4.2017

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić svečano su otvorili 20. međunarodni sajam privrede u Mostaru. 

Predsjedavajući Ivanić je kazao da su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, ali da se Sajam u Mostaru razvija i napreduje i biva sve veći.

- Zadovoljstvo je ovdje imati ključne ljude Srbije, Crne Gore i Hrvatske i da zajedno razgovaramo u jednoj opuštenoj atmosferi, o infrastrukturi, povezivanju naroda, a o to znači bolje za privrednike. Zajednički tome treba da damo doprinos - kazao je Ivanić. 

Premijer Hrvatske Plenković istakao je kako mu je drago da će ovaj sajam biti dodatni korak za unapređenje trgovinske razmjene i povećanja ulaganja.

- To je cilj ovakvih skupova, a on je već postao prepoznatljiv, bitan politički skup. Drago mi je da je tu 800 izlagača iz 30 zemalja. Siguran sam da će svako od njih iz Mostara odnijeti neki ugovor o saradnji - naveo je Plenković.  

On je dalje kazao da su BiH i Hrvatska važni trgovinski partneri.

- BiH je bila 4. trgovinski partner Hrvatske, a Hrvatska BiH prvi. To je gotovo 1,8 milijardi eura i ima odličnu perspektivu. Tome će doprinijeti SAA koji će stupiti na snagu. Također mi je drago da je hrvatska s milijardu eura nastupila kao ulagač u BiH, to je dovoljan signal koliko nam je BiH važna - istakao je Plenković.  

Premijer Hrvatske je naveo da mu je posebno drago da će jedna od tema biti i prometna povezanost BiH i Hrvatske. Plenković je kazao da su dvije države bespovratno povezane i da je dobro da se radi na realizaciji Koridora 5C i jadransko-jonske ceste.

On je podsjetio da se Hrvatska snažno zalaže za evropski put BiH.

- Poznato je da smo pomogli diplomatske napore da se preda aplikacija za članstvo u EU i zadovoljstvo mi je da smo dali jedan fini doprinos. Taj formalno-pravni čin da se preda aplikacija znači početak jedne nove ozbiljnije, zrelije odnose. Evropski put jamči sigurnost i prosperitet, ja ću se za to zalagati na vijeću EU, a moji ministri na drugim vijećima - naveo je Plenković.

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak se prilikom svog govora zahvalila delegacijama koje su stigle jer, kako kaže, to dokazuje da je projekt Mostarskog sajma uspio.

- U sklopu pet sajamskih dana predstavit će se izlagači iz 30 zemalja. Hvala svim delegacijama koje su stigle, jer to pokazuje jer, kako kaže, i dokazuje da je ovaj projekt Mostarskog sajma uspio - navela je ona.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istakao je kako Sajam slavi 20 godina postojana i da je postao vodeća manifestacija ove vrste u BiH, ali i šire.

- Danas su ovdje i regionalni lider, što nam govori da smo na dobrom putu da Mostar postane centar za regionalne razgovore. To mi govori da se u Mostaru odvijaju dobre stvari. Imamo pravo da vjerujemo da smo napokon krenuli u dobrom pravcu - naveo je Bešlić.

Na Sajmu ove godine učestvuje rekordan broj privrednika izlagača, a direktorica Sajma Delfina Bošnjak u više je navrata kazala da su sajamski kapaciteti ove godine premali da prime sve zainteresirane kompanije, te da će se u pripremi narednog izdanja trebati povesti računa o proširenju izložbenih površina.

Nakon nekoliko težih godina, Sajam ove godine bilježi rast broja izlagača, te zemalja iz kojih oni dolaze. Ove godine će ih biti predstavljeno više od 800, a polovina je iz naše zemlje.

Značaj Sajma najbolje pokazuje veliki broj delegacija koje su ovih dana stigle u Mostar. Pored Plenkovića, tu je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, visoka delegacija Republike Kine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.