BIH

Građani BiH ujedinjeni u borbi protiv ISIS-a, ali podijeljeni kada je u pitanju SAD, EU i Rusija

Al. Ti.

6.4.2017

Nova nacionalna anketa iz Bosne i Hercegovine koja je objavljena danas u režiji Međunarodnog Republičkog instituta pokazuje da su građani BiH ujedinjeni u borbi protiv ISIS-a i zabrinuti zbog velikog broja nezaposlenih osoba, ali da su podijeljeni po etničkoj liniji kada je u pitanju izbor međunarodnog partnera. 

- Nakon duge historije etno-religijskih podjela, ohrabrujuće je vidjeti ljude svih pripadnosti u BiH kako su ujedinjeni u borbi protiv vjerskog ekstremizma - rekao je Jan Surotchak. 

Velika većina stanovništva u BiH ima negativno mišljenje o ISIS-u (Bošnjaci 85 posto, Hrvati 96 posto i Srbi 92 posto). 

Grafički prikaz ankete

Također, više od polovine građana BiH žele da žive u sekularnoj državi. Istovremeno, 55 posto građana BiH vide nezaposlenost kao najveći problem sa kojim se suočava država.

Međutim, mišljenja građana BiH se bitno razlikuju kada je u pitanju naklonost prema SAD-u, Rusiji i Turskoj.

Dok većina Bošnjaka (64 posto) i Hrvata (56 posto) imaju većinski pozitivno mišljenje o ulozi SAD-a, kod Srba taj postotak je znatno manji i on iznosi 26 posto.

Ulazak u EU podržava 65 posto Bošnjaka i 59 posto Hrvatak, dok svega 18 posto Srba snažno podržava priključivanje BiH u Evropsku uniju.

S druge strane većina Srba ima pozitivno mišljenje o ulozi Rusije u zemlji (89 posto), dok taj postotak kod Hrvata iznosi 43 posto, a kod Bošnjaka 29 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.