BIH

Mulabdić: Od velike važnosti je da kreiranje sigurnosne politike bude utemeljeno na naučnim konceptima

Avaz.ba

6.10.2017

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i ove godine je organizovao, po 17. put, međunarodnu konferenciju "Dani kriminalističkih nauka". 

Kao i do sada, učesnici su sve zemlje iz regiona, koje su predstavile najnovija istraživanja urađena u prethodnoj godini. Projekti bi trebali poboljšati razumijevanje te rješavanje sigurnosnih i drugih aktuelnih pitanja, kako u BiH tako i u regionu.

Učesnicima međunarodne konferenecije obratio se i ministar unutrašnjih poslova KS, Vedran Mulabdić.

- Tema ovogodišnje Konferencije je posebno aktuelna, ukoliko se u obzir uzme činjenica da dešavanja na dnevnoj osnovi imaju za posljedicu narušavanja globalne sigurnosti, a što se apsolutno i reflektira na našu sredinu. Dakle, savremeni svijet se suočava sa mnogobrojnim sigurnosnim izazovima koji stvaraju u potpunosti novo i kompleksno sigurnosno okruženje, a zbog čega je od velike važnosti da kreiranje sigurnosne politike i upravljanje kvalitetom sistema sigurnosti bude utemeljeno na naučnim konceptima.

U tom smislu, naučne discipline, kao što su kriminologija i kriminalistika, imaju značajnu ulogu u kreiranju, upravljanju i kompetentnom rukovođenju sistemom sigurnosti i stvaranjem povoljnijeg sigurnosnog okruženja u savremenim društvima, kazao je Mulabdić.

On je naglasio da ga posebno raduje vidjeti da je ovaj događaj prerastao u akademski projekt što je značajan faktor ne samo u gradu Sarajevu već i šire jer nova znanja i razmjena iskustava doprinose efikasnijoj borbi protiv svih oblika kriminala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.