BIH

Klub poslanika SBB-a uložio amandman na Zakon o PIO FBiH: Osigurava se da ne dođe do umanjenja penzija policajcima

Beganović: Nećemo podržati hitnu proceduru

Piše: M.R.S.

15.11.2017

Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnio je amandman na Zakon o PIO, kojim se osigurava da ne dođe do umanjenja penzija policijskim službenicima koji bi u penziju išli po usvajanju ovog zakona.  

Zakon o PIO na dnevnom je redu vanredne sjednice Predstavničkog doma zakazane za 21. novembar, a iz Vlade FBiH je upućen na usvajanje po hitnom postupku.

U obrazloženju amandmana Kluba SBB-a istaknuto je da bi se radni staž, koji je osiguranik ostvario u policijskoj službi, množio sa koeficijentom 1,3, a ako ima staža ostvarenog na drugim poslovima koji nemaju beneficirani radni staž, on bi se redovno obračunavao po odredbama zakona. 

Kako bi bile eliminirane zloupotrebe, uveden je uvjet da je osiguranik proveo bar pola radnog vijeka na poslovima policijskog službenika. 

Istaknuto je da bi bez ove izmjene policijski službenici, koji bi išli u penziju po novom zakonu, imali penzije niže za 30 posto u odnosu na penzionisane od 2014. do 2018. godine.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, ponovio je danas da neće podržati hitnu proceduru, jer smatraju da je neophodno obaviti kvalitetnu raspravu. Napomenuo je da je na ovaj zakon SDP najavio oko stotinu amandamana, a da primjedbe imaju i iz Saveza samostalnih sindikata BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.