BIH

Žrtve zločina komentirale odluku Haškog tribunala: Nijedna presuda ne može nadomjestiti gubitak porodice!

Zikrija Ahmić: Izgubio 30 članova porodice

Piše: D. PAŠALIĆ

30.11.2017

Ekipa "Dnevnog avaza" boravila je jučer u Ahmićima, gdje je zajedno s mještanima i preživjelim žrtvama zločina pratila izricanje presude Haškog tribunala optuženima i za kukavički napad koji se dogodio 16. aprila 1993. godine. Tada su pripadnici HVO-a ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Izgubio porodicu 

Ulice Ahmića bile su puste, dok se iz skoro svake kuće mogao čuti zvuk čitanja presude, što su pomno pratili na svojim televizorima. Jedva je, kroz suze, pristao govoriti za naš list Mirsad Ahmić, kojem su pripadnici HVO-a u kući gdje danas živi ubili i zapalili suprugu i osmogodišnjeg sina.

- Tog jutra izgubio sam kompletnu porodicu. Nakon dvadeset dana našao sam dvoje djece, dok su mi ubili suprugu i sina Semira. Sve to posmatrao sam sa stotinjak metara od kuće. Dva maskirana vojnika su me vidjela, zvali da priđem, da ubiju i mene, ali nisam prišao. Pucali su na mene, ali uspio sam pobjeći - s bolnim uzdasima prisjeća se Mirsad.

Kaže, gledanje presude i priča o dešavanjima otvaraju mu rane koje nikad nisu i neće zarasti. Komentirajući izrečene presude, Mirsad kaže da nijedna presuda ne može biti zadovoljavajuća.

Još je prokomentirao i potez Slobodana Praljka, koji je, nakon što je čuo presudu od 20 godina zatvora, popio otrov, kazavši da se radi o nekim igrama.

Tuđmanova politika

Zikrija Ahmić kobnog aprilskog jutra izgubio je 30 članova uže i šire porodice. Iako živi u Zenici, došao je u porodičnu kuću u Ahmićima da prati izricanje presude.

- Izgubio sam dva brata, njihove žene, djecu... Iz rafala je ubijen bratov sin Sejo, koji je imao svega tri mjeseca - govori on.

Komentirajući izrečene presude, Zikrija smatra da je svaka preblaga. Satisfakciju mu predstavlja što je utvrđeno da su naredbe stizale s vrha, kako kaže, iz Zagreba, dok pojedinačne kazne za optužene nisu zadovoljavajuće.

- Meni je satisfakcija da je potvrđeno da se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu, dakle da se radi o sistematski organizovanom djelovanju vrha Hrvatske, Tuđmanovoj politici - ističe Zikrija.

Praljkov kukavički čin 

Presudu u porodičnoj kući pratio je i Abdulah Ahmić, jedan od rijetkih koji su preživjeli strijeljanje u Ahmićima.

- Bilo kako da su ih osudili, to predstavlja satisfakciju nama koji smo preživjeli užasne torture. Nepravda bi bila da su ih oslobodili - kaže Abdulah, dodajući da je Prljakov potez s otrovom kukavički čin i da ga je svakako stigla Božija kazna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.