BIH

Josip Juratović, poslanik SPD-a u Bundestagu: BiH politički nikad nije ni izašla iz devedesetih

Juratović: Presude su dobre za proces pomirenja

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ

11.12.2017

Već neko vrijeme odnosi u regiji prepuni su teških riječi, s puno isključivosti i malo spremnosti na razgovor. Bosna i Hercegovina najbolji je primjer da ne moramo govoriti o vraćanju u devedesete, nego da BiH politički nikad nije ni izašla iz devedesetih, upozorava Josip Juratović, socijaldemokratski poslanik njemačkog parlamenta, Bundestaga. Hrvatskog porijekla, Juratović je prekaljeni političar u Njemačkoj koji se nikad ne libi u brk reći šta misli.  

Reformirani nacionalisti

Na osnovu čega smatrate da nikad nismo izašli iz devedesetih?

- Na vlasti u sva tri naroda u BiH su reformirani nacionalisti koji su se ustoličili devedesetih i koji njeguju kulturu negiranja zločina kao alat za održavanje na vlasti. Uz pomoć sluganskih medija, na sve tri strane, zloupotrebljavaju haške presude i nameću lažnu kolektivnu krivicu cjelokupnom narodu, čime podgrijavaju kolektivnu mržnju jednih prema drugima.

Ove presude trenutno su proizvele loše reakcije zbog političkih manipulacija, ali dugoročno uz suočavanje sa zločinima će biti pozitivne, jer prema prošlosti se ne možemo ponašati kao prema supermarketu iz kojeg ćemo uzimati samo ono što nam se sviđa. Primjeri dobrog suživota sva tri naroda kroz historiju su matematički puno brojniji i uspješniji od primjera sukoba i ratovanja koji su proizveli tolike strašne žrtve na svim stranama.

Presude su i dugoročno dobre?

- Mislim da su ove presude napokon moguća prekretnica za BiH, ali i za regiju da okrene novu stranicu suživota, stabilnosti i prosperiteta unatoč protivljenju političkih nacionalnih vođa kojima je u ova dva desetljeća poslije rata jedina uspješna proizvodna grana ona proizvodnja mržnje. Svjestan sam da većina u sva tri naroda želi mir i stabilnost i zbog toga je bitno prije svega za mlade naraštaje da se odgovorno okrenu budućnosti, jer oni ne mogu ništa promijeniti u prošlosti, ali zato mogu puno toga naučiti iz nje i gradit bolju budućnost.

Kakvim ocjenjujete reakcije zvaničnog Beograda i Zagreba na njih?

- Prije svega od Hrvatske i Srbije kao članica potpisnica Dejtonskog sporazuma se očekuje da rade na održavanju mira i stabilnosti BiH, jer svaka unakrsna razmjena teških poruka utječe na stabilnost BiH, ali i regije.

Ove presude iz Haga nikako se ne smiju koristiti za manipuliranje emocijama masa zarad prikupljanja političkih bodova. Ova presuda je dosuđena na isključivo individualno počinjenom zločinu, pri čemu bilo kakva kolektivna osuda ne samo da je neumjesna nego može biti neopisivo štetna za pomirenje u BiH, ali regiji.

Kolektivna krivica

„The Guardian“ je napisao da je Andrej Plenković vjerovatno prvi/jedini premijer u EU koji veliča osuđene ratne zločince. Koje posljedice takva politika može imati po Hrvatsku u EU?

- Osobno sam mišljenja da tu nije bilo veličanje ratnog zločinca, što je u svojoj izjavi premijer Plenković i potvrdio kada je rekao da poštuje presudu Haškog suda bh. šestorci. Ne samo od hrvatskog političkog vrha nego i od svih strana se očekuje jasna pozicija da se stane na stranu žrtve, a ne zločinca, bez obzira na to koliko je to politički nepopularno.

Logično je da će svaki dužnosnik stati u zaštitu nacionalnih interesa, ali to strogo treba razgraničiti od nabacivanja kolektivne krivnje i negiranja zločina koji se itekako događao devedesetih.

Kakve reakcije Njemačke možemo očekivati na ovakvu efektivnu politiku Srbije i Hrvatske?

- Mislim da se Njemačka nikako neće samostalno isticati u bilo kakvim reakcijama, nego kao i uvijek u skladu sa stavovima cjelokupne Evropske unije.

Koalicija ovisi o Merkel

- Biračko tijelo na posljednjim se izborima u septembru jasno izjasnilo da ne želi veliku koaliciju. To je SPD poštivao i odlučio se za opoziciju. Nažalost, neuspjelim pregovorima u stvaranju nove koalicije, društvo traži da se obnovi stara koalicija. SPD je  svjestan svoje društvene odgovornosti i naći će zasigurno rješenje da Njemačka i dalje bude jak i stabilan partner EU, pazeći da se ne ošteti demokratija. Dakle, daljnji razvoj ovisi o gospođi Merkel, koliko je ona spremna da Njemačka i EU krenu korak dalje – rekao nam je Juratović upitan o obnovi koalicije SPD-CDU.

   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.