BIH

Braća Zaim i Kerim Imamović: Pogled na Goražde i Drinu iz zraka ne može se opisati

Piše: Al.B

11.1.2018

Na putu ka ostvarenju želja nema prepreka, pokazuje priča Zaima i Kerima Imamovića iz Ilovače kod Goražda. 

Nakon što su se sa paraglajdingom upoznali na internetu odlučili su se i sami baviti ovim ekstremnim sportom, te ga promovirati i 15-minutnim letom iznad Goražda.  

- Taj osjećaj se ne može opisati, to se može samo osjetiti. Pogled na Drinu i naš grad je opuštajuće prelijep. Doživljaj je divan – kaže Kerim Imamović.

Zaim ima 22 godine i Srednju školu za okoliš i drvni dizajn završio je u Sarajevu. Kaže da se ljubav prema padobranskom jedrenju javila zahvaljujući snimcima objavljenim na internet stranicama, te da su svoju prvu opremu kupili u avgustu prošle godine.

– Kupili smo, za početak, polovnu opremu i za kratko vrijeme i uz naporne treninge odradili naš prvi let. To nam se dopalo. Kroz nekoliko dana kupili smo još jednu polovnu opremu, jer je nova preskupa – kaže Zaim.

Mlađi brat Kerim (18) završava Srednju stručnu školu u Goraždu. Pojašnjava da je paraglajding sport pun adrenalima i straha.  

- Strah koji se javi u početku je veoma intenzivan a vremenom, sa sticanjem vještine, strah se smanjuje, a raste uživanje u ljepoti slobodnog letenja. Mi smo strah prebrodili i imamo jaku želju da letimo i uživamo. Svaki dan pratimo vremensku prognozu i kad je dobro vrijeme nastojimo dan iskoristiti maksimalno za jedrenje na padini, desant letove – dodaje Kerim.


Osim iznad Goražda letjeli su i iznad Prače i Ilovače. Svojom upornošću savladali su i vlastiti, ali i strah roditelja, koji su, kažu, prihvatili njihovu želju da se bave ovim opasnim sportom. S druge strane, prijatelji im se dive.

Prvi goraždanski letači nemaju adekvatne uvjete za bavljenje ovim sportom, kažu da je najteže naći mjesto odakle mogu poletjeti, ali se nadaju da će uskoro i u ovom gradu biti više obučenih pilota, te možda osnovan i klub onih koji uživaju u društvu ptica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.