BIH

Za reformu javne uprave ima para, ali nema volje

Državna administracija neefikasna i spora

K. Ke.

23.1.2018

Para je bilo i ima, ali nema volje. Najprostiji bi to bio nalaz koji su revizori Ureda za reviziju institucija BiH mogli dati nakon što su odlučili pročešljati efikasnost provedbe projekata reforme javne uprave. Ova reforma trebala bi građanima omogućiti bržu, efikasniju i bolju javnu upravu, koja je trenutno spora, neefikasna i često korumpirana.  

Kako je napisano u revizorskom izvještaju, skoro polovina projekta čeka na svoju realizaciju iako su sredstva za projekte odobrena - prema informacijama revizora to je oko 31,5 miliona KM. No, za takvo nešto, kako se navodi, nedostaje političke volje.

- Od jula 2007. do kraja maja 2017. godine, samo je pet projekata, od ukupno planiranih 46, implementirano u skladu s rokovima za implementaciju utvrđenim akcionim planovima. Još 12 projekata implementirano je s prosječnim zakašnjenjem dužim od dvije godine u odnosu na rokove iz akcionih planova. Ostala 24 projekta još nisu implementirana. Od pet projekata se odustalo - navodi se u izvještaju.

I oni projekti koji jesu provedeni kasnili su i po nekoliko godina. Sumirajući sve svoje nalaze, revizori su dostavili i širok spisak preporuka i zaključaka.

- Iako finansijska podrška projektima, kroz cijeli posmatrani period, nije bila upitna, uspostavljeni način rada i procedure za pripremu projekata, kao i nedovoljan angažman svih učesnika, utjecali su na neefikasnost procesa pripreme projekata. Glavna posljedica neefikasne pripreme projekata je da građani ne dobivaju sve koristi koje treba pružiti reformirana uprava – zaključili su revizori te preporučili svim nadležnim institucijama da se aktivnije uključe u procese javne uprave kako bi građanima omogućili bolju i efikasniju državnu administraciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.