BIH

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a: Hrvati su majorizirani od HDZ-a

Vijesti.ba

17.2.2018

Gošća "Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem" bila je potpredsjednica SDP-a Lana Prlić.

Ona je, govoreći o problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, kazala da je Livno grad duhova, a istovremeno se donosi Livanjska deklaracija.

- Nema mladih ljudi, oni su otišli i kome uopće donose deklaraciju. Ne znam zašto se bore, a ljudi odlaze, i zašto se bore samo za jedan narod na jednom teritoriju, ako već pričamo o Hrvatima. Hrvata ima i u RS. Nikad nisam vidjela da je gospodin Čović otišao u RS, pa pričao o Hrvatima - kazala je Prlić.

Ona se osvrnula na kritike povodom inicijative o uvođenju hrvatskog, bosanskog i srpskog jezika s oba pisma na cijelom teritoriju BiH.

- Dobila sam komentare da ja hoću da hrvatska djeca uče bosanski, i to ne bosanski nego bošnjački jezik. Ne razumiju, ako se uvede da djeca uče sve te jezike, da hrvatsko dijete u Banjoj Luci može da uči hrvatski jezik, da srpsko dijete u Mostaru može učiti srpski... Ja sam išla u školu po hrvatskom planu i programu, gdje nisam učila ćirilicu, niti o Šantiću, i mislim da je to sramota - rekla je.

Navela je da Čović stalno priča o majorizaciji Hrvata, a Hrvati su majorizirani jedino od HDZ-a.

- Čović ne priznaje Hrvate koji nisu u HDZ-u i njegova politika najviše šteti Hrvatima u BiH, pogotovo zbog njegovog šurovanja sa SDA - kazala je.

Kazala je da je HDZ u dogovoru sa SDA podržao budžet tek pod uvjetom da se više ne spominje udruženi zločinačkih poduhvat, da se ne spominje više bosanski, hrvatski i srpski jezik. Dodala je da je to javno izrečeno, a svi šute o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.