BIH

Greminger: Zabrinut sam zbog negativne retorike političkih lidera

A. Kuburović/Avaz.ba

E. Ma. - E. H.

21.2.2018

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavit će danas u Sarajevu Izvještaj pod nazivom "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH - prva procjena", u okviru svojih aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Analiza i preporuke predstavljene u tom izvještaju nastale su kao rezultat praćenja okončanih predmeta korupcije pred sudovima u BiH.

Izvještaj je izrađen u okviru projekta "Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima", koji je podržan od Biroa za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD, saopćio je OSCE.

Reformski procesi

Novinarima se uoči predstavljanja Izvještaja obratio Tomas Greminger (Thomas), generalni sekretar OSCE-a.

On je rekao da će OSCE nastaviti podržavati reformske procese u BiH. 

- OSCE je zadržao aktivnu, ali nepristrasnu ulogu u BiH - kazao je Greminger.

Istaknuo je da postoje brojna područja gdje se može dati znatan doprinos ekonomskim procesima u BiH, značajan doprinos pomirenju, vladavini prava.

On je izrazio je zabrinutost zbog negativne retorike političkih lidera, kazavši kako se time podriva sav napredak koji je napravljen u procesu reformi i putu BiH ka EU.

Na pitanje kako ocjenjuje kulturni dijalog političkih partija u izbornoj godini, kazao je:

- U ovom trenutku glavni je  problem taj što je kampanja počela rano. Ovo što je ovoj zemlji potrebno je rad u interesu kompromisa, dijaloga, a ne osvajanje političkih bodova. To je jedini način da ova zemlja krene naprijed – kazao je Greminger.

Naglasio je kako BiH i dalje ima probleme u segmentu obrazovanja koje treba riješiti, implementacije ljudskih prava, borbe protiv korupcije i rad na izmjenama i dopunama Izbornog zakona.

- Obrazovanje bez političkog utjecaja je vrlo važno za prevazilaženje razlika i kvalitetno obrazovanje. OSCE je spreman da i dalje pruža pomoć BiH njenom putu ka EU - kazao je Greminger.

Dodao je da djeca iz cijele BiH predstavljaju sadašnjost i budućnost, ali da  neki lideri često koriste djecu za ostvarenje političkih ciljeva. 

- Dvije škole pod jednim krovom je bila urgentna mjera uvedena prije 15 godina i tada je imala smisla, to je bilo pragmatično rješenje. Ali 15 godina kasnije održavanjem ovog sistema betonirate segregaciju i predstavlja rizik za nastavak diskriminacije. Ne možemo promijeniti sistem, ali možemo pružiti podršku vlastima ove zemlje da pronađu način uspostavljanja integriranog sistema obrazovanja koji će doprinijeti prevazilaženju međunarodne segregacije i doprijeti ujedinjenu" - potcrtao je generalni sekretar OSCE-a.

Rekao je da je razgovarao sa svim učesnicima u vlasti u vezi Izbornog zakona.

-  Žalim što je izostao napredak u ovom procesu koji je potrebna kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH. Stranke se moraju snažnije angažirati i dati predanost dugoročnim koristima umjesto kratkoročnoj političkoj dobiti. Potrebno je naći kompromis prije maja ove godine. Vrijeme ističe, a bilo bi rizično ući u izbore bez da se zna kako će implementirati izborne rezultate - kazao je Greminger.

Niz preporuka

Greminger je na današnjoj konferenciji komentirao i borbu protiv korupcije.

On je rekao da su analizirali 67 okončanih predmeta u vezi s korupcijom u što je uložen ogroman trud, te napravili niz preporuka kako bi osnažili sistem pravosuđa. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.