EKOLOŠKE AKCIJE

Projekt „Zajedno za čiste vode BiH“ proslavio četvrtu godinu

Avaz.ba

11.6.2018

Velikom akcijom čišćenja Malog plivskog jezera završena je još jedna sezona ekološkog projekta „Zajedno za čiste vode BiH“. Četvrtu godinu provode se akcije čišćenja voda, a nakon što su ove godine akcije izvedene na Boračkom, Ramskom i Jablaničkom jezeru te rijeci Željeznici, finalna manifestacija održana je na Malom plivskom jezeru, gdje se okupilo skoro 30 ronilaca pod vodstvom Ronilačkog kluba „Bosna“.

Nakon što su izronili velike količine otpada, na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati projekta za 2018. godinu.

Briga za okoliš

U akcijama koje su trajale posljednjih mjesec, učestvovalo je skoro stotinu ronilaca. Na pet lokacija izronili su 550 vreća krutog otpada, odnosno nešto više od 1.400 kilograma. To znači da je nužan nastavak ovakvih akcija. Inicijatori projekta, predstavnici kompanija „Henkel“ i „Bingo“ te Ronilački klub „Bosna“, pohvalili su napore svih koji su se uključili u projekt.


- Ovakvi projekti osvješćuju ljude koliko je bitna briga za okoliš. Ove količine otpada na dnu naših rijeka i jezera zaista šokiraju, a to je i cilj akcija. Nadam se da ćemo potaknuti odgovorno ponašanje prema okolišu i vodama, jer je to ključ zdravlja nas i budućih generacija - izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik RK „Bosna“.

Akcija u kojoj su učestvovali svi građani kupnjom proizvoda „Persil“, „Silan“ i „Somat“, trajala je u „Bingo“ prodavnicama krajem prošle godine, nakon čega su uslijedile akcije. Projekt je dio kontinuiranih napora kompanije „Henkel“ radi podizanja svijesti o održivom ponašanju.

- Svake godine jednako se iznenadimo šta su sve naši ronioci našli na dnu rijeka i jezera. Baš zato, svake godine ulažemo veliki trud da ostvarimo što bolje rezultate kako bismo što više vodenih površina očistili od otpada. Rijeke i jezera naša su bogatstva i naša je odgovornost čuvati te resurse za buduće generacije. Hvala našim partnerima, kompanijama „Bingo“ i „Eko život“, koji nas podržavaju, i hvala roniocima koji nas svojim radom čine ponosnima - izjavio je Latif Hasanbegović, supervizor u „Henkelu“.

  Nedovoljna briga 


Dobre stvari ne treba mijenjati, pa tako i naš tradicionalni projekt, njegovu srž, rekla je Tatjana Paunoski, PR kompanije „Bingo“.

- Ono na čemu se može raditi je svakako učestalost aktivnosti, jer uz sve napore da kroz prodajna mjesta i čišćenja približimo projekt, mišljenja sam da nije dovoljno jedanput u godini provoditi akciju. Svjedoci smo nedovoljne brige o okolišu svaki put kada ronioci iz naših voda izvade otpad. Svi moramo raditi na sebi, biti svjesni šta činimo prirodi i dobre i pozitivne primjere širiti. Zato smo danas ovdje da sa svim našim partnerima i medijima ukažemo javnosti na ljudski nemar te skrenemo pažnju na značaj odgovorne ophodnje prema prirodi - istakla je Paunoski.


Jedna veoma dobra priča

- Želim iskoristiti priliku da u ime „Eko života“, kao operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, izrazim zadovoljstvo što smo ponovo okupili istu ekipu pri kreiranju jedne veoma dobre ekološke priče. Drago nam je što svojim angažmanom doprinosimo podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i čistoći naših rijeka - izjavila je Džana Halilović, projekt-menadžer „Eko života“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.