PUT DO STRANIH TRŽIŠTA

Šarović: Najveća smetnja razvoju privrede su korumpirani političari

Samo dolazak na scenu normalnih politika i razumnih ljudi otvorit će put napretku i boljem životu

Srpskainfo.com

4.7.2018

Robe iz Bosne i Hercegovine sve više nalaze put do stranih tržišta, tako da pokrivenost uvoza izvozom konstantno raste i dostigla je rekordnih 62 posto, ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Za BiH su, kaže, kao izvozno tržište najznačajnije zemlje u komšiluku i Evropi, dakle zemlje EU i CEFTA-e, na koje otpada skoro 80 posto cjelokupnog izvoza iz BiH.

U razgovoru za „Srpskainfo“, Šarović otkriva i u čemu je tajna izvoza u Kinu i Island.

Na pitanje šta je doprinijelo tom trendu rasta, Šarović odgovara:

- Najviše je utjecao rast izvoza u Tursku, Rusiju i arapske zemlje. Vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda u Tursku dostigla je 30 miliona KM godišnje, a osiguran je izvoz za narednih pet godina. Međutim, javnosti je malo poznato da BiH osvaja i neka manje poznata tržišta, poput Islanda, gdje godišnje izvezemo robe vrijedne skoro 200 miliona KM. Radi se uglavnom o namještaju, dijelovima za mašine i drugim industrijskim proizvodima.

Vjeruje kako ćemo „izaći nakraj“ s prevarama prilikom izvoza, kao što je afera „Jabuke“.

- Uvjeren sam da će uskoro biti ukinuta zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, ali nije uredu da zbog nekoliko prevaranata budu ugroženi svi proizvođači jabuka u BiH i da veliki posao koji smo uradili bude doveden u pitanje. Jedino rješenje je sankcioniranje onih koji su odgovorni za ovakve prevare, koje mogu nanijeti vrlo ozbiljne posljedice. Rusko tržište je ogromno i za nas značajno i nije u pitanju samo voće. Iskoristili smo priliku koja nam se ukazala zbog trgovinskog rata EU i Rusije. Mada to javnosti nije poznato, danas raste i izvoz lijekova iz BiH u Rusiju – priča Šarović.

Ima li privreda BiH zaista realne šanse na tržištu Kine s kojom će uskoro u Sofiji biti potpisan trgovinski sporazum?

- Otvaramo taj prostor i sporazum će našim proizvođačima omogućiti izvoz meda, tvrdih sireva i ljekovitog bilja u Kinu, gdje već odranije izvozimo vino. Mogućnosti su, dakle, otvorene.

Šta su najveće prepreke za razvoj privrede, izvoza i uopće napredak BiH?

- Najveća smetnja razvoju su loše politike, odnosno političari koji se miješaju u ekonomska pitanja i ne dozvoljavaju privrednicima da rade i bore se za tržišta. Zbog nestabilne političke situacije zaobilaze nas investitori koji nemaju povjerenja u BiH, pa smo i prema nivou investicija na začelju u regionu. Nisu problem poslovni ljudi, oni se vrlo dobro razumiju, problem su neodgovorni i korumpirani političari.

Političari, su, kažete smetnja i problem, a šta je najveća šansa za razvoj privrede u BiH?

- Opet političari. Samo dolazak na scenu normalnih politika i razumnih ljudi, otvorit će put napretku i boljem životu i uvesti BiH u Evropsku uniju. Mislim da su naredna dva izborna ciklusa, odnosno narednih osam godina, presudni za BiH – ili ćemo isplivati ili potpuno potonuti.

Šta smatrate svojim najvažnijim dostignućem otkad ste na čelu Ministarstva?

- Najveće dostignuće je svakako to što smo osigurali izvoz mlijeka iz BiH u EU. To nije bilo lako postići, jer su standardi EU u toj oblasti rigorozni, a mlijeko je za njih najosjetljiviji proizvod, koji oni nerado uvoze. Ako to posmatram s čisto političkog stanovišta, zanimljivo je da je Ministarstvo vanjske trgovine do mog dolaska smatrano marginalnim, ali je sada postalo „hit“ i u javnosti i u poslovnoj zajednici, a za političke stranke jedno od najpoželjnijih u raspodjeli vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.