BIH

Olufemi Elijas: Genocid je bio planiran i organiziran

Olufemi Elijas

Piše: Avaz.ba

11.7.2018

Prisutnima se u bivšoj Fabrici akumulatora obratio i sekretar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Olufemi Elijas (Elias).

- Prvi put sam ovdje i u meni su brojne emocije, tuga... Pitao sam se kako je moguće da se takav zločin počini i šta se može sad uraditi da se situacija poboljša. Počastvovan sam što sam danas ovdje ispred institucije koja je zadužena da kazni one koji su počinili ovakva zlodjela. Važno je imati na umu da je sama pravda često ograničena, one koji su ubijeni ne možete ponovo vratiti u život, ne možete izbirisati ono što se desilo. Ali, da bi se ponovo moglo gledati u budućnost, važno je da se utvrde sve činjenice vezane za genocid, bez ikakve sumnje - kazao je Elijas.

On je istakao da je srebrenički genocid planiran i organizran.

- Svi oni koji su u njemu učestvovali i koji su naređivali trebaju biti kažnjeni kako bi se u kolektivnoj historiji čovječanstva upisalo ko su ti ljudi koji su to počinili. Mislim da su presude Međunarodnog suda to i rekle i mi sad nastavljamo taj posao, da niko ne ostane nekažnjen i da osiguramo dokaze protiv bilo kakvih lažnih tvrdnji. To znači da mnoge stvari moramo potvrditi činjenično - naveo je Elijas.

On je dodao da se sva tri slučaja, koja su trenutno pred Mehanizmom, vezana za zločine u Srebrenici.

- Važno nam je da ti slučajevi budu efikasno završeni. Naš zadatak je da utvrdimo sve činjenice, kako je počinjen i ko je počionio genocid ovdje. Odlučni smo u namjeri da sve te informacije imamo i da one ostane kao jedna platforma za buduće procese koji se budu dešavali, ne samo za Srbrenicu nego za cijeli ovaj region. Jedan od naših posljednih zadataka jeste da sačuvamo arhive koji su ostali iza Haškog tribunala. Hiljade fotografija, dokumenata, dokaza koji su vezani za genocid i druge zločine, trebaju govoriti o tome kakvi su se strašni zločini ovdje desili i da ne dozvolimo da se oni više ponove - kazao je Elijas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.