KONJEVIĆ-POLJE

Kadrić: Jedan dan u mom selu ljepši je nego godina u Austriji

Huseinović: Uskladi godišnji odmor

S. SMAJLOVIĆ

22.7.2018

U Mjesnoj zajednici Konjević-Polje kod Bratunca već sedam godina organiziraju Dane dijaspore. Ovom događaju odazvao se veliki broj Konjevićana iz svih krajeva svijeta, a najviše ih je došlo iz Švicarske i Švedske, gdje su se još prije agresije odselili.

Uredili imanja

Predsjednik ove mjesne zajednice Vehid Dedić kaže za „Avaz“ da susreti ovdašnjim povratnicima, kojih ima više od 2.000, znače mnogo.

- Ne može se zaboraviti redovan dolazak dijaspore u svoje rodno selo. Osim toga što su uredili svoje kuće i imanja, oni dosta ulažu u obnovu infrastrukture i drugih objekata u ovom selu - naglasio je Dedić.

Nezir Kadrić ima 66 godina, a već 43 živi i radi u Austriji. Redovno s porodicom dolazi u svoje Hrnčiće, pored Konjević-Polja. Raduje ga što njegov osmogodišnji sin Abid voli ovdje dolaziti. Kaže da mu je jedan dan ljepši u njegovom selu nego godina u Austriji.

Tri dana

- Dolazak u rodno selo i susret s rodbinom, komšijama i prijateljima jedino mi je ostalo u životu. Godišnji odmor uvijek uskladim za 11. jul, kada je dženaza u Potočarima, gdje redovnom vodim kćerku Zehru i sina Alena – govori nam 42-godišnji Eniz Huseinović.

Susreti dijaspore i povratnika u Konjević-Polju traju tri dana i pretvoreni su u pravi vašar. Igraju se kola, okreće janjad na ražnju, časte jedni druge. Kažu da se u tuđini zažele opuštanja i starih običaja.

Ulažu u obnovu

Dedić ističe da dijaspora pomaže asfaltiranje puteva kroz selo.

- Osigurali su 700.000 maraka, ne računajući njihovu pomoć u obnovi mostova, škole, ambulante i vjerskih objekata. Učestvovat će i u obnovi zgade doma kulture, čija će gradnja početi narednog mjeseca – dodao je Dedić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.