TURISTIČKA PATROLA

Olimpijska ljepotica Bjelašnica popularna je i ljeti

Piše: E. Trako

23.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Bjelašnicu ne treba posebno reklamirati. Posebno Sarajlijama. Oni iz svijeta čuli su za Olimpijske igre i 1984. godinu. Ovi, opet, iz ostatka države prate Sarajlije. A Dalmatinci se, pored Jahorine i Vlašića, kunu u Bjelašnicu.

Uglavnom, Bijela je popularna k’o rok zvijezda. Znaju oni gdje će otići, nadisati se čistog i svježeg zraka, pojesti domaći hljeb, svježe meso, napiti se planinske vode. A otkako postoji Javorov do, i djeca imaju način da se zabave dok roditelji šetaju.

Svi prijatelji

Javorov do je, definitivno, bez uveličavanja, jedno od najoriginalnijih i najpopularnijih izletišta. Kvalitet ovog mjesta leži u predanom radu i prilagođavanju prirodi. Ne treba niko ni da hvali ni da kudi, dovoljno je da dođe do ulaza ovog izletišta i da vidi masu djece dok se igraju, zadovoljne roditelje dok iz prikrajka posmatraju te da prođe stazama za šetnju.

Ida Keškić, predsjednica Planinarsko-sportsko-skijaškog društva, kaže da je cilj da se ne narušava priroda, a da se turistima osigura kvalitetan sadržaj.

- Ove planinske vrtače nismo, naprimjer, zatrpavali nego smo od jedne napravili amfiteatar gdje se svake godine održava Festival za mlade umjetnike “Javorwood”. Ili, od druge vrtače smo napravili jezero – kaže Keškić.

Dok razgovaramo, iz kuhinje dopiru mirisi domaće hrane, pite, pure, domaćeg hljeba.

Do Javorovog dola prođe se Babin do. To je središte turizma. U neposrednoj blizini su i ski-liftovi, koji i u ljetnim mjesecima rade i voze znatiželjne turiste do vrha planine. Tu je i restoran “Priča”, nezaobilazna prava priča Bjelašnice. Gazda Jasminko Đapo domaćinskim odnosom prema svakom gostu ne stiže sjesti od posla. Ljubazni konobari i užitak kao kod kuće te odlična gurmanska ponuda s glavnim specijalitetom – pečenom janjetinom, ključ su uspjeha.

- Koristimo ove moderne tehnologije da naše goste pozdravimo i svakodnevno obavijestimo šta je tog dana na meniju. Imamo stalne goste, to su sve uglavnom naši prijatelji, takav odnos imamo sa svima. Ali, uvijek me obraduje kad vidim nove ljude na vratima – kaže Đapo.

Njegov dugogodišnji gost i prijatelj je i ugledni sarajevski advokat Damir Alagić. Bio je u vrijeme naše posjete. A Junus Bukvica te dva puta Bakir - Arslanagić i Karahasanović - gazdu ocjenjuju ocjenom 15.

- Od 5 do 10, dajemo 15 – govore kroz smijeh, dok ih Đapo opominje da ne pretjeruju.

Veselo. A kad padne noć, ide i muzika uživo. Za svakoga ponešto.

- Bjelašnica je najljepša planina, definitivno. To samo neće da priznaju oni zlobnici. Malo da se cesta dovede ured, bila bi k’o Kortina d'Ampeco – govore naši domaćini.

Ljubitelji adrenalina, osim zip-linea, u Javorovom dolu imaju mogućnost da unajme i popularne Quadove i da voze do Lukomira ako im je volja.

Emina Kaljanac i Elma Hasković iz Sarajeva dolaze na Bjelašnicu, jer im je blizu.

- I jer je lijepo. Šetamo. Kad je lijepo vrijeme, to su šetnje od dvadesetak kilometara – govore djevojke Sarajke.

S vremenom se u Babinom dolu povećao broj apartmana, hotela, restorana. Prema svemu sudeći, prema sve većem broju turista svake godine, smještajni kapaciteti još će se više širiti.

Mirvad i Rasim Aga Mlivić sa suprugama su prije nekoliko dana stigli iz Švedske.

- Sve desetke od nas za Bjelašnicu – govore.

Kažu da ih samo malo nervira što na šestosjedu vožnju moraju platiti u kešu.

- To ostavlja prostora za malverzacije. Inače, prezadovoljni smo. Ovdje, na Bjelašnici, nekako u najboljem svjetlu osjetimo našu Bosnu, iako smo godinama u Švedskoj – kažu Mlivići.

Šta je Džanko izmislio

Dok se turisti šetkaju i odmaraju, nane iz sela Bjelašnice pletu i prodaju džempere, pulovere, vunene čarape, čajeve, med, sir i sve što vrijedna, seljačka, čestita ruka umije da napravi i proizvede.

Bez želje da ih provociramo, pitamo diskretno za ono što je rahmetli Nisvet Džanko u svojoj “Pozitivnoj geografiji” učinio planetarno popularnim – nakurnjak.

- Bježi, nalet te bilo, kakav nakurnjak! To je rahmetli Džanko, Bog mu dao svako dobro, izmislio - govore nane kroz smijeh.

Rijeke turista idu u Lukomir

Lukomir je najizoliranije i posljednje autentično bosansko selo. Na nadmorskoj visini od 1.500 metara, autentičnošću i originalnošću privlači rijeke turista. Pripada općini Konjic.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.