PIO FBIH

Nezavisni odbor dobio i zvaničnu potvrdu: Direktor FUP-a Dragan Lukač ima više od 44 godine staža!

NAP

25.7.2018

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH (NO) na nedavnoj sjednici razmatrao je radno-pravni status direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača, za kojeg postoje indicije da je ispunio uvjete za penziju.

Novinska agencija Patria u posjedu je dokumenta koji je potpisao Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, a koji je NO zatražio od nadležnih organa. U dokumentu stoji da je Dragan Lukač na dan 31. 12. 2017. imao ostvaren ukupan penzijski staž u trajanju od 44 godine, jedan mjesec i 20 dana, od čega 34 godine, 3 mjeseca i 13 dana staža osiguranja i 9 godina, 10 mjeseci i 7 dana staža osiguranja u uvećanom trajanju.

- Obavještavamo vas da za ovog osiguranika nije registriran podatak o posebnom stažu – naveli su iz PIO.

Nezavisni odbor zatražio je zapravo detaljne informacije o godinama staža Lukača. Prema dostupnom dokumentu, direktor FUP-a trebao je biti penzionisan prije četiri godine!

NO je tražio podatke i za Ensada Kormana, zamjenika Lukača, te je iz PIO rečeno da on ima 29 godina staža, dva mjeseca i 17 dana, od čega 21 godinu, 10 mjeseci i 28 dana staža osiguranja, 7 godina, tri mjeseca i 19 dana staža osiguranja u uvećanom trajanju.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH nije postojao od novembra 2015. godine, kada je istekao mandat dotadašnjem sazivu. Zbog političkih blokada i nemogućnosti dogovora koalicionih partnera SDA, SBB, HDZ BiH, novi NO izabran je tek 10. maja 2018. godine. Opozicija od 2014. upozorava da Lukač ne može biti na čelu FUP-a, jer je ispunio uvjete za penziju.

Nezavisni odbor zadužen je da prati rad direktora FUP-a i ključan je u imenovanju i smjeni direktora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.