SAOPĆENJE

Stejt department: Odluke NSRS korak su u pogrešnom pravcu

Portparol Stejt departmenta Heder Nojert

S. N.

15.8.2018

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske od 14. avgusta i odluke donesene u vezi Srebrenice, korak su u pogrešnom smjeru. Pokušaji da se odbije ili amandmanima promijeni izvještaj o Srebrenici dio su nastojanja da se revidira prošlost, negira historija i politizira tragedija. U interesu građana Republike Srpske je da se obustavi trend tretiranja ratnih zločinaca kao heroja, te osigura da se njihovi zločini i dalje javno odbijaju - saopćila je portparol Stejt departmenta Heder Nojert (Heather Nauert). 

Govoreći u ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država, ona je istakla da su "međunarodni sudovi zaključili da je u Srebrenici 1995. godine izvršen genocid".

- Shvatajući razmjere zločina iz prošlosti i važnost nastavka izgradnje povjerenja i pomirenja, SAD ostaju u potpunosti opredijeljene da pomažu vlastima Bosne i Hercegovine na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da se se istraže i procesuiraju pojedinci odgovorni za zločine protiv bilo koje etničke grupe.

Negiranje utvrđenih činjenica iz prethodnih ratova ni na koji način neće pomoći ostvarenju tih ciljeva, niti koristiti građanima BiH. Užasni rat iz 90-ih godina podsjeća nas da moramo stremiti prema stabilnoj i naprednoj budućnosti zarad boljitka svih građana, bez obzira na vjeru ili naciju. SAD nastavljaju odlučno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u BiH - poručila je Nojert.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.