BANJA LUKA

Duško Tomić: Je li Dodik prekoračio ovlasti miješanjem u istragu o slučaju "Dragičević"?

Advokati poručili da ih politika trenutno ne zanima

Avaz.ba

O. KAVAZOVIĆ

28.8.2018

Advokatski tim, koji čine Anto Nobilo, Duško Tomić, Ifet Feraget i Zora Dobričanin-Nikodinović, potvrdio je danas na pres-konferenciji da preuzima slučaj "Dragičević".

- Mi od danas preuzimamo slučaj Davida Dragičevića. Stavljamo se na raspolaganje njegovom ocu Davoru te ćemo početi prikupljati dokaze i time otpočeti rad na ovom slučaju - izjavio je Anto Nobilo.

Duško Tomić je podsjetio javnost da je Dodik, miješanjem u ovaj slučaj, prekoračio svoje ovlasti te da njegovo miješanje nema uporišta u ustavima ni entiteta ni države BiH.

- Dodik je izjavio da je dostupan javnosti za sva pitanja koja su vezana za ovaj slučaj te da će se lično uključiti u ovaj slučaj. Ali, postavlja se pitanje je li on prekoračio ovlasti predsjednika tim potezom, jer za takav potez nema uporišta ni u Ustavu RS, ni u Ustavu BiH - istakao je Tomić.

Na pitanje prisutnih novinara s koliko dokaza raspolažu i je li im onemogućen pristup pojedinim dokazima, Duško Tomić je rekao da je ovaj slučaj već poprimio pažnju javnosti, ali da im još fale neki dokazi.

- Imamo mnogo materijala kroz koje trebamo proći, trenutno smo u fazi slaganja dokumenata, ali ono što je najbitnije sada jeste da pomognemo Davoru te da i on i njegova porodica dočekaju pravdu. Vladajućoj eliti u RS poručujemo da se nećemo upecati na prazna obećanja - rekao je Tomić prisutnima.

NSRS danas je otkazao sjednicu povodom slučaja "Dragičević", zbog nedovoljne podrške.

- Nas politika trenutno ne zanima, mi ćemo se baviti dokazima - poručila je Zora Dobričanin-Nikodinović, članica advokatskog tima.

Za kraj se prisutnima obratio i Ifet Feraget, sarajevski advokat, koji je naglasio da je unesrećeni u BiH trenutno u nepovoljnom položaju.

- Mi se ovdje nećemo baviti populizmom, iako je ovaj slučaj dobio ogromnu pažnju javnosti. Ni u kojem slučaju nismo uzeli ovaj slučaj zbog njegove popularnosti, nego da krivce privedemo pravdi - rekao je za kraj Ifet Feraget.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.