ZASJEDANJA

Edvard Kukan: Jedino je moguće zajedničko uključenje zemalja zapadnog Balkana u EU

Istaknuta je potreba intenziviranja angažmana u konfliktu u Ukrajini i Siriji

Arhiv

Fena

12.10.2018

Predsjednik Nacionalnog vijeća parlamenta Austrije Volfgang Sobotka (Wolfgang Sobotka) rekao je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CFSP/CSDP) da vanjska politika Evropske unije u svom fokusu mora imati zapadni Balkan.

Na ovoj konferenciji, gdje su učestvovali i dopredsjedavajući  Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i Bariša Čolak te predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžić, Sobotka je predložio sveobuhvatnu ekonomsku integraciju ove regije u EU i prije punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU.

Tokom rasprave koja se ticala evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mek Alister je prezentirao i analizirao trenutno stanje procesa integracija zemalja regije u EU.   

Reagirajući na ovu analizu, parlamentarci iz zemalja članica EU eksplicitno su upozorili na negativan utjecaj odugovlačenja procesa pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana, smatrajući da odugovlačenje može proizvesti zamor i otpor kod stanovnika tih zemalja, odnosno otvoriti prostor drugim zemljama da u ovoj regiji jačaju svoj ekonomski i politički utjecaj.     

Veliku pažnju učesnika konferencije privukla je i diskusija člana Evropskog parlamenta Edvarda Kukana (Eduarda Kukan), koji je u svom govoru podsjetio na "punoljetstvo" evropske perspektive regije, ozvaničene na samitu u Solunu, kazavši da je regija u tolikoj mjeri povezana da je jedino logično mišljenje njeno zajedničko uključenje u EU.

Vodeći raspravu o migracijama i zaštiti vanjskih granica EU, istaknuta je potreba intenziviranja angažmana EU u konfliktu u Ukrajini i Siriji, kao i potreba eliminiranja uzroka migracija, kao što su oružani konflikti, siromaštvo i klimatske promjene.

Na konferenciji, koja je danas okončana u Beču, prezentiran je i dosadašnji rad Frontexa, a u radu konferencije, putem videolinka, učestvovala je i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.