20 PITANJA ZA

Damir Mašić: Kada bih birao zanat, bio bih kovač

Mašić: Ovisnik o društvenim mrežama

Piše: M.R.S.

1.12.2018

Damir Mašić rođen je 22. januara 1979. godine u Gračanici, gdje je završio osnovnu i Mješovitu srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Sa 18 godina se učlanio u SDP. Politički je direktor ove stranke i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. Počeo je raditi kao radijski voditelj u Gračanici 1995. godine, a potom 2000. godine kao voditelj na NTV Hayat. U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bio je osam godina, od 2002. godine, dok je 2011. imenovan za federalnog ministra obrazovanja i nauke. Nakon toga ponovo je ušao u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u koji je izabran i ove godine na novi četverogodišnji mandat. Oženjen je i ima sina.

1. Ovo Vam je četvrti mandat u Parlamentu FBiH, a jedan mandat ste bili federalni ministar. Uđe li to u krv?

- Jedan od razloga zašto se smatram sretnom osobom je i taj što radim posao koji zaista volim. Mislim da je veoma važno da sve što radimo u životu radimo s ljubavlju. Bez toga niti ima sreće, niti uspjeha.

2. Zašto ste odustali od novinarstva i hoćete li mu se ikad vratiti?

“Prva ljubav zaborava nema”, tako da sve je moguće. To je jedan od najljepših perioda u mom životu. Krenuo sam kao radijski voditelj još davne ratne 1995. godine u Gračanici, a nakon toga 2000. i kao voditelj na NTV Hayat. Novinarstvo mi je puno pomoglo da budem uspješniji i u poslu kojim se danas bavim.

3. Ko Vas je ili šta Vas je motiviralo da se učlanite u SDP sa 18 godina?

- Ukupna situacija u društvu, a i ideološko opredjeljenje s obzirom na to da je SDP tada bio jedina multietnička partija. Danas nije jedina, ali je uvjerljivo najjača. Ono što je najvažnije je da sam sam došao i da me niko nije za ruku doveo te 1997. godine.

4. Kako gledate na to da zastupnik prima plaću, a ne bude prisutan na svakoj od nekoliko sjednica godišnje?

- To je katastrofalno, a još gori od tih i takvih su oni koji nikada u životu ništa ne predlože niti progovore u tim istim parlamentima.

5. Hoćemo li uspjeti dobiti novu Vladu FBiH?

- Mislim da hoćemo. Kao što i sami vidite, sve ide u tom pravcu, bez obzira na sve opstrukcije kojima SDA pokušava zaustaviti sve procese koji njih ne uključuju u budućoj vlasti.

6. Biste li se snašli na poslu, naprimjer, rudara?

- Zašto da ne. Različite poslove sam radio u životu i nijednog me nije bilo stid. Svaki posao je častan, a rudarski posebno.

7. Šta najradije kuhate?

- Iskreno, u kuhanju sam slab. Bolje se snalazim za roštiljem.

8. Kada biste birali zanat, koji biste izabrali?

- Bez dileme kovač.

9. Biste li pristali raditi za minimalac?

- Ukoliko ne bih imao druge mogućnosti, zašto da ne. U srednjoj školi sam tokom ljetnog raspusta radio fizičke poslove za dnevnicu.

10. Posjećujete li često rodnu Gračanicu?

- Nažalost, zbog posla i porodičnih obaveza ne onoliko koliko bih želio. Ipak moji i Sakibini roditelji žive u Gračanici, a tamo su i svi naši prijatelji iz djetinjstva.

11. Šta Vas je najviše u životu rastužilo?

- Gubitak dragih osoba. U avgustu je bio posljednji...

12. Izlazite li i gdje najradije?

- Nekoliko puta mjesečno izađem. Najbitnije mi je da je društvo dobro, a tada je mjesto gdje se nađemo manje bitno.

13. Jeste li ovisnik o društvenim mrežama i pisanoj“ komunikaciji s ljudima?

- Mislim da jesam. Mada u posljednje vrijeme najviše koristim Twitter i Instagram. Facebook mi je sve manje zanimljiv.

14. Smatrate li 5.900 glasova na izborima uspjehom?

- Ponosan sam i zahvalan za svaki glas. Posebno sam ponosan na činjenicu da je 42 posto građana koji su glasali za SDP u mojoj izbornoj jedinici zaokružilo i moje ime. To je ogromna čast, ali i odgovornost.

15. Koliko često Vam se obraćaju građani i šta traže?

- Prilično često, ali to je i razumljivo s obzirom na posao kojim se bavim. Uglavnom se radi o obespravljenim građanima koje su sistem i ljudi koji ga vode jednostavno izigrali i prevarili.

16. Biste li se usudili probati bandži džamping?

- Naravno. Adrenalin je dio i mene i mog karaktera.

17. Znate li zamijeniti gumu na autu?

- Dvocifren broj puta do sada mijenjao. I sebi i drugima. Ne treba mi više od 10 minuta za zamjenu uz adekvatnu dizalicu i ključeve.

18. Jeste li svadljivi?

- Nisam. Samo sam mnogo osjetljiv na nepravdu, bahatost i bezobrazluk. Dakle, sve ono što je Edin Mušić, kao bivši predsjedavajući, demonstrirao na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Zato sam onako i reagirao.

19. Imaju li državni službenici razloga za štrajk?

- Ne. Svi drugi imaju puno više razloga za to.

20. Jeste li optimista ili pesimista u pogledu bolje budućnosti u BiH?

- S obzirom na to da imam jedanaestogodišnjeg sina, moram biti optimista. Svi mi imamo obavezu svoj djeci u našoj zemlji osigurati sretniju i bezbrižniju budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.