Širokobriježanka Marija Ćeškić mlada je pravnica sa političkim iskustvom, food blogerica i, kako za sebe voli reći, zaljubljenica u Hercegovinu, hranu i dobre ljude.
- Božićni blagdani za mene su uvijek obiteljsko okruženje, dobre želje i dobro raspoloženje, gdje svi nekako želimo pomoći drugima i biti, naprosto, tu, jedni za druge – govori nam ona.
Posebni običaji
Svaki kraj ima posebne božićne običaje, no svugdje proslava počinje odlaskom na svetu misu i nastavlja se okupljanjem porodice oko svečanog, bogatog blagdanskog stola.
Kao i svake godine, njena porodica okupit će se za božićni ručak zajedno sa stričevom. Njihov božićni ručak ne može proći bez domaće juhe i sarme. Potom nastavljaju sa pečenim mesom, obično janjetinom ili teletinom i krompirom, uz neizostavnu francusku salatu, a poslije dolazi meza s hercegovačkim uštipcima, pršutom i sirom iz mijeha.
U obilju slatkih delicija čije kreacije potpisuje upravo Marija su breksvice, oraščići, bajadere, princes-krofne, rafaelo i lješnik gnijezda, domaća torta od oraha. Prvi kolač napravila je kad je imala osam godina i tada se, kaže nam, dogodila ljubav.