TRADICIJA

Kraj "Adventa" u Bistarcu kod Lukavca

Prije bilo puno više djece i same pripreme

Advent u Mjesnoj zajednici Bistarac. L. I.

L.I.

25.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U naselju Bistarac kod Lukavca praznična atmosfera pred najradosniji katolički blagdan Božić osjeti se već nekoliko sedmica prije.

Velika, prekrasno okićena jelka, uz lampione i ukrase, može parirati i onima u većim gradovima. 

U mjesnoj zajednici Bistarac svake godine organizira se tradicionalni "Advent", koji traje četiri sedmice. Stanovnici Bistarca, koji su sada igrom sudbine u dijaspori, došli su na ideju da upravo oni organiziraju tu četvrtu sedmicu "Adventa", jer to je vrijeme kada oni dolaze u svoje rodne krajeve.

Miris kuhanog vina i čaja, ali i domaćih kobasica sa sirom širi se selom, a muzika i gostoljubivi mještani rado dočekuju nove goste.

Milica Tunjić iz Donjeg Bistrca, članica Vijeća Mmjesne zajednice Bistarac i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje "Adventa", srdačno dočekuje ekipu "Avaza" i kaže da su veoma sretni zbog ove manifestacije. Trude se da ispoštuju sve običaje za Božić. 

- Na Badnjak se obavezno sprema pečenica. Priprema se sarma, gibanica i obavezno keške. Keške se pravi od stupane pšenice i kokošijeg mesa, smjesa bi se dosta dugo kuhala na vatri, uz stalno miješanje kako bi bilo što kvalitetnije - objašnjava nam Milica postupak pripreme. 

Kao i prije stotine godina priprema se i dan-danas. 

Djeca ujutro rano ustaju i čestitaju Badnjak, a stariji uvijek pripreme novčiće pa ih daruju, a to traje do nekih 12 sati. Popodne se unosi pečenica u kuću. Večer je rezervirana za porodičnu večeru, a na sto se stavljaju svijeće i pšenica koja je posijana na sv. Luciju 13. decembra. Poslije toga ide se na ponoćku u Lukavac, a kada nastane Božić, mještani se vrate ispred Mjesne zajednice i tu se nastavljaju druženje uz muziku.

- Svake godine za Božić dođu mi kćerke Tanja i Sanja, jedna je iz Švicarske, a druga iz Beča, i to je nešto posebno. Zajedno provodimo vrijeme i to je nešto neprocjenjivo jer prvi dan Božića provedemo uz najbliže - govori nam Milica, koja s nestrpljenjem jedva čeka da vidi kćerke i unučad.

Za vrijeme iščekivanja Božića vlada posebno raspoloženje, svi su radosniji i vrlo rado pomažu jedni drugima. A, pitali smo Milicu kakva je atmosfera vladala nekad pred Božić, i šta je drugačije u odnosu na prije.

- Prije je bilo puno više djece i same pripreme za Božić bile su drugačije. Mještani su puno više pomagali jedni drugima naročito kada se nabavljaju pečenice, sad je to malo škrto u odnosu na prije - kaže Milica. 

Sve ono što su njihove mame kuhale spremaju i one danas, ali priprema se puno više raznovrsnih božičnih kolačića.

Gordana Dudić rodom iz Bistarca trenutno živi u Beču, došla je u svoj rodni kraj i sa svojim prijateljima i komšijama rado uživa u tradicionalnom božićnom druženju.

- Meni je srce puno kada dođem u svoje selo i vidim drage ljude komšije i kada zajedno provodimo ovo praznično vrijeme. Prije pet godina formirali smo Udruženje „Dijaspora za Bistarac“ za pomoć ljudima iz Bistarca koji su lošeg materijalnog stanja - kaže nam Gordana. Prošle godine došli su na ideju da dijaspora napravi "Advent" pred Božić kako bi oni koji dođu sa strane provodili praznično vrijeme u krugu porodice i prijatelja.

- Kolači su spremni, napravila sam slanjake tradicionale kolače oblatne, posne kuglice, a muž obavezno spremi pečenicu za Badnjak - govori Milica.

Ivan Iljkić, akođer je iz Bistarca, ali i on poput Gordane živi u Beču. Svake godine za Božić je tu i to je jedino vrijeme u godini kada su svi na okupu.

- Sva omladina iz sela živi van Bosne i Hercegovine i jedino vrijeme kad se možemo vidjeti na okupu je za vrijeme Božića. Zadovoljan sam što se ideja o "Adventu" pred Božić rodila između nas, ljudi koji ne živimo više u Bistarcu - kaže Ivan.

Ove vedre i gostoljubive ljude ostavljamo u razgovoru i dobrom raspoloženju. Noć polako pada, dok odlazimo još se čuje muzika i žamor, a Božić samo što nije stigao. Pozvali su da ih posjetimo i poslije božićne mise. Kažu bit će tu na istom mjestu prije nego božićno slavlje nastave u svojim domovima u krugu porodica i prijatelja. 

Čestit Božić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.