KOALICIJSKI DOGOVORI

SBK dobiva novu vladu do kraja januara

Naš kanton, kao i HNK, je specifičan s obzirom na to da nam za formiranje Vlade treba dvotrećinska većina u Kantonalnoj skupštini, kaže Mekić

Najavljeno i pomlađivanje vlade

Piše: D. PUCAR

8.1.2019

Srednjobosanski kanton (SBK) bi najdalje do kraja februara trebao dobiti novu vladu.  

Naime, kako je kazao Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA, sljedećih desetak dana pregovori s glavnim koalicijskim partnerima, HDZ-om BiH i HDZ-om 1990, trebali bi biti intenzivirani.  

Samo korektno

- Naš kanton, kao i HNK, je specifičan s obzirom na to da nam za formiranje Vlade treba dvotrećinska većina u Kantonalnoj skupštini. Zajedno sa HDZ-om BiH i HDZ-om 1990 imamo 20 od ukupno 30 ruku. Samo te tri stranke već 20 dana nakon izbora mogle su formirati vladu, no čekali smo da vidimo hoće li se nešto dogoditi na višim nivoima, odnosno hoće li biti formirana neka koalicija na nivou države da ne bismo došli u situaciju da pojedinim ministrima ne moramo reći da moraju odstupiti, a na njihovo mjesto doći neko drugi, jer to ne bi bilo korektno - rekao je Mekić.

Mekić: Potrebna većina

Takav rasplet, kaže Mekić, nisu željeli te su do sada čekali s intenziviranjem pregovora.

- Mislim da su uvjeti sada sazreli i u narednih desetak dana ćemo intenzivirati pregovore. Do kraja januara ili najdalje do polovice februara SBK bi trebao dobiti novu vladu - najavio je Mekić.

O imenima i podjeli ministarstava, kaže, još nisu govorili, no naglasio je da bi premijersku poziciju trebao i dalje obavljati Tahir Lendo.

Dobro radi

- Ako mene budu pitali, mislim da bi premijer i dalje trebao biti Tahir Lendo jer smatram da taj posao izuzetno dobro radi. Zašto mu onda ponovo ne bismo dali šansu - najavio je Mekić, te dodao da slijedi i pomlađivanje vlade.  

Podsjetimo, na izborima u oktobru prošle godine SDA i HDZ BiH zadržali su dominaciju u SBK sa 10, odnosno devet ruku u Skupštini SBK.

Nova imena 

- Vrijeme je za osvježenje i svakako će biti novih imena u vladi. No, isto tako, ako neko dobro radi svoj posao, treba ga pustiti da ga obavlja i dalje - rekao je Mekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.