UPOZORENJA

Kineske investicije na Balkanu dobrodošle, ali...

Federika Mogerini. Avaz

S. N.

10.1.2019

Sve investicije na Balkanu koje doprinose boljoj infrastrukturi, uključujući i kineske, dobrodošle su. Ali, obzirom na to da ove države žele biti dio Evropske unije, njihovi projekti javnih investicija trebaju biti u skladu s politikom Unije, poručila je Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Odgovarajući na jedno poslaničko pitanje, šefica evropske diplomatije i potpredsjednica Evropske komisije pojasnila je da se to odnosi kako na zakonske norme te standarde, posebno u oblasti javnih nabavki, tako i na princip da investicije u energetiku i infrastrukturu u šest država zapadnog Balkana trebaju biti komplementarne mreži transportnih koridora koju razvija Unija.

Mogerini je, obrazlažući dalje, istakla i da projekti koje realiziraju Kinezi, kao i svi drugi u ovoj oblasti na Balkanu, moraju biti u skladu s evropskim odredbama o zaštiti okoliša te imati ekonomsku i fiskalnu održivost.

Šefica evropske diplomatije pozvala je Kinu na pregovore s EU i o načinu na koji ova država investira u područje izvan Unije, a s kojima Brisel pregovara o članstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.