TUGA

Grabovica: Teško je čekati presudu krvniku na dan kada mi je ubijena kćerka

Grabovica: Očekujemo doživotnu kaznu za Karadžića

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

20.3.2019

Na današnji dan prije 26 godina u opkoljenom Sarajevu ubijena je tada 11-godišnja Irma Grabovica. Ona je jedno od 1.600 nevine djece mučki ubijene tokom opsade glavnog grada BiH. 

Sudbina je htjela da baš na ovaj dan Radovanu Karadžiću, jednom od najvećih zlikovaca u historiji čovječanstva, kojem se sudilo i za ubijanje nevine djece u BiH, bude zakazano izricanje drugostepene presude. Ovom činu, od značaja za cijeli svijet, prisustvovat će i Fikret Grabovica, otac ubijene Irme i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Posebne emocije

U razgovoru za „Avaz“ Grabovica kaže da upravo zbog današnjeg datuma, kada su mu zlikovci oteli ono najvrednije što čovjek može imati, s posebnim emocijama dočekuje epilog dugogodišnjeg procesa.

Djeca su često bila žrtve snajpera

Bit će Grabovica i danas, kao i prilikom izricanja prvostepene presude, u sudnici Haškog tribunala. Zna on, kao i svi drugi roditelji ubijene djece, da nema dovoljne kazne za nekoga ko je mogao uzeti život bilo čijem djetetu.

- Zbog same činjenice da je moja kćerka ubijena 20. marta 1993. i da se upravo na taj dan nakon 26 godina izriče presuda glavnom krivcu za ubistvo mog i još 1.599 druge djece u Sarajevu, posebno sam emotivan i s velikim nemirom očekujem tu presudu. Bit će teško. Već sam imao priliku gledati zločinca Karadžića izbliza, 2016. godine. Ne može se zaboraviti njegov ledeni izraz lica koji odaje dojam da se apsolutno ne kaje za bilo šta što je učinio - priča Grabovica.

On očekuje da današnja presuda bude izrečena u skladu s pravom i pravdom te da, u tom smislu, zlikovac Karadžić dobije kaznu doživotnog zatvora.

Kompromisna odluka

- Očekujem i da se potvrde sva kaznena djela, a ako bude objektivnosti i, kao što sam rekao, pravde, očekujem da bude osuđen i za genocid u ostalim općinama. Posebno očekujem da mu se potvrdi kazneno djelo teroriziranja i snajperisanja građana Sarajeva – ističe Grabovica.

Uz bol koja zbog ubijene kćerke nikad nije prošla, a danas je posebno jak jer se krvniku odgovornom za njenu smrt izriče konačna kazna, Grabovica istovremeno sa strepnjom iščekuje hoće li se za zločinca tražiti neke olakšavajuće okolnosti.

- Ima donekle i neke skepse, da će možda Žalbeno vijeće donijeti neku kompromisnu presudu u kojoj će nastojati da zadovolje i žrtve i na neki način da skinu bilo kakvu krivicu s tadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije, i povezanosti ondašnje vlasti s Pala i SR Jugoslavije - kaže Grabovica.

Zločinac, a ne heroj

- Naravno, nama roditeljima, osim što je satisfakcija da zločinci, posebno Karadžić, budu na odgovarajući način kažnjeni, to je mnogo važno zbog budućnosti mladih generacija, da on ne ode u historiju kao heroj, nego kao zločinac, što i jeste. Da imena takvih ne budu na ustanovama gdje borave mladi, kao što je sada slučaj da se po zlikovcu zove studentski dom na Palama - ističe Grabovica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.