BIHAĆ

Dat rok od 30 dana za izmještanje migranata iz "Bire" i "Mirala" u nenaseljeno područje

Najavljenje pooštrene inspekcijske kontrole

Dat rok za izmještanje prihvatnih centara Bira i Miral. Ilustracija

Fena

8.4.2019

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem je sastanku odredila rok od 30 dana da nadležne državne institucije izmjeste migrante i izbjeglice, trenutno smještene u prihvatnim centrima "Bira" i "Miral", u nenaseljeno područje izvan gradova i da se ovi centri zatvore. 

- Ponovo smo uputili poziv nadležnim državnim institucijama da se uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da nas prestanu ignorirati. Podržavamo zahtjeve lokalnih zajednica i tražimo zatvaranje „ad hoc“ formiranih prihvatnih kampova "Bira" i "Miral". Smatramo da Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i lokalnih zajednica, u roku od 30 dana mogu pronaći adekvatnu lokaciju izvan gradskih područja. U protivnom ćemo iskoristiti sve ono što je u našoj nadležnosti, odnosno što je u nadležnosti Kantonalne inspekcije rada, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva unutrašnjih poslova USK. Jednostavno idemo u pravcu zatvaranja ovakvih centara - rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić ponovio je važnost angažmana Službe za poslove sa strancima BiH, koja se u proteklom periodu ne odaziva na pozive u pomoć.

- Konstantno ih pozivamo kada na terenu pronađemo ilegalne migrante, međutim, ti pozivi su dosada ignorirani. Još jednom apeliramo da nam se pridruže na terenu i da pronađu rješenje za ilegalne migrante koji konstantno pristižu, jer su kapaciteti ovdašnjih centara već nadmašeni. Apeliramo i na naše građane da ne vrše prijevoz ilegalnih migranata, te da im ne unajmljuju privatne stambene prostore. Zbog toga ćemo dodatno postrožiti inspekcijske kontrole - dodao je Kljajić.

Još jednom je istaknuto i kako se neće dopustiti otvaranje eventualnih novih prihvatnih centara na području kantona, dok su predstavnici Crvenog križa USK realizirali akciju informiranja svih migranata i izbjeglica o lokalitetima kontaminiranim minama, s ciljem njihove zaštite prilikom pokušaja prelaska granice Evropske unije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.