DOGAĐAJI

U Višegradu obilježen dan ruskih dobrovoljaca koji su učestvovali u agresiji na BiH

Kod spomenika položeni vijenci

Al. B.

12.4.2019

Polaganje cvijeća na spomeniku ruskim dobrovoljcima na brdu Grad iznad Višegrada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Višegradu je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, još jedan iz kalendara važnih datuma i događaja Vlade RS, koji kod žrtava agresije na BiH oživljava stare rane. Program je počeo nenajavljenim događajem, posjetom ruskom krstu na brdu Grad iznad Višegrada, na kojem su prije dvije godine članovi Boračke organizacije Višegrad, na leđima noseći materijal za njegovu izgradnju, podigli ruski krst. Dok jedni još uvijek pješače uz kozju stazu ka Gradu, ruske zastave su se zavihorile i bez prisustva Rusa a cvijeće položeno, pa se vraćaju s pola puta.  

Stotinjak okupljenih bilo je na centralnoj manifestaciji na vojničkom groblju Megdan, gdje počiva i nekoliko ruskih državljana. Prema podacima Vlade RS u ratu u BiH poginulo ih je 37. Na spomeniku koji dominira Megdanom vijence su položili predstavnici lokalnih i entitetskih vlasti, boračkih organizacija, ali i delegacije iz Srbije, sa Kosova, članovi moto – kluba „Noćni vukovi“ i ruski dobrovoljci koji su stigli u posljednji tren.

Viktor Vladimirovič Zaplatin, komandant 1. dobrovoljačkog odreda u VRS, objašnjava da je odred formiran u Rusiji, od kozaka Moskve, Dona i Saratova, te da je u Višegrad stigao na Novu godinu, 1993. – Motiv je bio, ništa drugo, pomoći bratskoj Srbiji. Zvanična politika Rusije u to vrijeme nije dozvoljavala pomoć Srbiji, tako da je sva pomoć išla od naroda – kaže Zaplatin.

U borbama sa ARBiH na brdu Zaglavak 12. aprila 1993. poginuli su Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više Rusa je ranjeno. Upravo ovaj datum obilježava se kao dan ruskih dobrovoljaca. – Oni su naša braća po krvi i vjeri. Prešli su hiljade kilometara i došli da brane naš narod koji je bio u vrlo teškoj, bezizlaznoj situaciji – kaže general VRS Milan Torbica.

Po podacima Vlade RS, u ratu u BiH učestvovalo je oko 700 ruskih dobrovoljaca, pa upravo ovakve tvrdnje da je par stotina Rusa spasilo srpski narod izazivaju tihi revolt među bivšim pripadnicima VRS.

Revolt je prisutan i kod žrtava agresije na BiH. Predsjednik Medžlisa IZ i Skupštine općine Višegrad, Bilal Memišević, ističe kako je upravo činjenica da Rusi toliko godina nakon rata šetaju po Višegradu i polažu cvijeće na spomen obilježja svojim sunarodnjacima, dokaz da je na BiH izvršena agresija. – Ako nije tako odakle onda na bosanskoj zemlji ruski ili srbijanski vojnici? Hiljadugodišnja historija BiH je zabilježila da su kroz ovu zemlju prodefilovale razne vojske, ali njih danas nema, a Bosne ima i biće je do sudnjeg dana. To je poruka danas onima koji su i ratovali i došli da polože cvijeće – kaže Memišević.

On dodaje da bosanska zemlja ne prihvata nikog sem bosanskog čovjeka – Bošnjaka, Srbina, Hrvata ili ostalog. – Kalendar kojeg je napravila Vlada RS u dobroj mjeri vrijeđa sve koji nisu Srbi, a žive na prostoru entiteta RS. Pogotovo povratnike u Višegrad. Potrebno je da država vrši svoju funkciju. Da prije svih drugih, međunarodne zajednice i svijeta, država ne dozvoli onima, koji su se prije više od 20 godina ogriješili od ovu zemlju, da je danas pohode, provocirajući žrtve i one koji su odbranili BiH – ističe Memišević.

Oni su došli sa planom da ubijaju

To je nastavak retrogradne ideologije i zaslužuje osudu, pogotovo zbog toga što se ovakvi događaji organiziraju i podržavaju od strane RS, kazao nam je Fikret Bečirović, viši naučni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA.

- Činjenica je da su u BiH ratovali strani plaćenici iz Rusije, Grčke, Ukrajine, Rumunije i drugih zemalja i njihov broj je veći od procjena, jer neki su dolazili i inkognito. Poznato je da je grčka zastava isticana prilikom osvajanja Srebrenice. Sada RS pokušava pokazati da ima „starijeg brata“ iza sebe, da imaju Ruse. Nemoguće je ovo zaustaviti sve dok ne poraste kolektivna svijest u srpskom narodu da je to što čine i sa Ravnogorskim pokretom, i sada sa Rusima, veličanje zločina. To su zločinci koji su došli da ubijaju sa predumišljajem. Koliko to grozno zvuči, ali svi oni koji su dolazili iz Niša, Beograda, Moskve, bilo odakle, kad su krenuli od kuće, krenuli su sa planom da ubijaju – ističe Bečirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.