USPJESI

Jasmin Đonlić: Od ratne BiH do asistenta na Univerzitetu u Klagenfurtu

Njegov otac je osamdesetih godina otišao u Austriju na rad, a on s majkom kao izbjeglica 1992.

Đonlić: Priprema doktorat

Piše: A. HODŽIĆ

27.5.2019

Jasmin Đonlić je početkom rata u BiH 1992. godine kao dvogodišnjak iz Brčkog došao u austrijsku Kranjsku. Danas ovaj uspješni mladić istražuje procese stvaranja identiteta kod mladih koji su migranti prve ili druge generacije islamske vjeroispovijesti.  

Velika pomoć 

- Osobe koje sam anketirao za istraživanje nalazio sam po bosanskim muslimanskim kulturnim centrima, a i Facebook grupe su mi bile od velike pomoći. Putem njih su bosanske muslimanske zajednice dobro povezane, bez obzira na to što su rasute širom svijeta – kaže Đonlić.

Njegov cilj bio je predočiti svjetonazor tih mladih ljudi, njihov životni stil, socijalno-ekonomsko stanje, mogućnost obrazovanja, kao i generalnu mogućnost njihove participacije u društvu. Istraživanje polazi od toga da je za osobe koje je anketirao upravo ta posebna životna priča odlučujuća za njihov integracijski proces.

Doktorska disertacija

Jasminov otac je već osamdestih godina otišao u Austriju na rad, s ciljem da pomogne svojoj porodici u BiH. Kad je 1992. godine počeo rat, Jasmin i njegova majka kao izbjeglice su došli u austrijsku Kranjsku. Kasnije su im se pridružili i ostali članovi porodice. Otac je radio u jednom vrtlarskom preduzeću, a isti poslodavac je zaposlio i druge članove porodice.

Danas Jasmin Đonlić radi kao asistent na Univerzitetu u Klagenfurtu, na Institutu za obrazovne nauke i edukativna istraživanja. Uporedo radi doktorsku disertaciju na katedri kod profesora Karla Hansa Perterlinija u području obrazovnih nauka i edukacije koja se svjesno bavi diverzitetom društva.

Susret s Angelom Merkel

- Kao dio mog istraživačkog rada dozvoljeno mi je da radim i istražujem dva mjeseca na Humboldt univerzitetu u Berlinu. Gospođa Angela Merkel otvara Saveznu kancelariju jednom godišnje i vodi obilazak s vodičem te govori o aktuelnim temama. Imao sam čast da je upoznam. Bio je to poseban trenutak za mene, da upoznam sile Evrope i iskusim ih iz prve ruke – rekao nam je Đonlić.


Druženje s Merkel u Berlinu

 Stipendije za Balkan

- Posebno mi je važno to što Univerzitet u Klagenfurtu nudi stipendije do 500 eura mjesečno za studiranje na jednom od 150 najboljih univerziteta širom svijeta. Mogu je koristiti odlični studenti s Balkana, a rok za prijave je do 31. maja, a ja se nadam velikom odzivu – ističe Đonlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.