RAZGOVOR

Igor Crnadak: Vašingtonu je stalo da se vlast u BiH što prije formira

Saglasili smo se da je potrebno da Priština što prije ukine takse na robu iz BiH i Srbije

Crnadak s Palmerom: Odnosi između SAD i BiH veoma dobri

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

6.6.2019

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. U Stejt departmentu u Vašingtonu sastao se i s Metjuom Palmerom (Mattew), zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Crnadak je kazao da je sastanak s Palmerom bio veoma otvoren i odnosio se na najvažnije teme u BiH i u regionu. 

 Nastaviti dijalog

- Potpuno smo se saglasili da vlast u Federaciji BiH i na nivou BiH treba biti što prije biti formirana te da je potrebno da Priština što prije ukine takse od 100 posto na robu iz BiH i Srbije, kako bi se nastavio dijalog i započelo popravljanje atmosfere u regionu - kaže Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je i da je konstatirano da su odnosi između BiH i SAD izuzetno dobri, a istaknut je i doprinos naše zemlje u borbi protiv terorizma.

- Za nas je partnerstvo s Vašingtonom veoma značajno, kao i njihova podrška reformama i demokratizaciji društva kod nas. Mi smo, teritorijalno i po ekonomskoj snazi, mala zemlja, ali SAD veoma uvažavaju naš doprinos Globalnoj koaliciji protiv ISIL-a, kao i na drugim pitanjima koja su vezana uz bezbjednost i međunarodnu borbu protiv terorizma - ocijenio je Crnadak.

Naglasio je i da BiH ima veoma povoljan trgovački položaj u odnosu na SAD.

Dvostruki standardi

- I već godinama se produžava aranžman prema kojem se više hiljada proizvoda može bez carina izvoziti u Ameriku. Sve u svemu, odnosi s Amerikom trebaju napredovati i razvijati se i nadam se da će tako biti - kaže on.

Komentirajući činjenicu da zbog blokade rada Parlamentarne skupštine BiH nema usvajanja zakona utvrđenih na Vijeću ministara, Crnadak je istakao da Ministarstvo vanjskih poslova radi u skladu s Ustavom, zakonima i Strategijom vanjske politike BiH.

- I nas ne pogađa direktno to što Parlament ne radi. Međutim, kada je Nikola Špirić bio predsjedavajući Savjeta ministara 16 mjeseci nakon izbora 2010. nije bilo blokade i Parlament je tada funkcionisao, pa je očigledno da se radi o dvostrukim standardima - potcrtao je Crnadak.

 Palmer uskoro ponovo dolazi u BiH  

- Konkretno na ovom sastanku s gospodinom Palmerom nije bilo govora o povratnicima sa stranih ratišta, ali ova, kao i druge teme iz oblasti bezbjednosti, vrlo su važne u našem dijalogu s Vašingtonom. Palmer uskoro dolazi u BiH i dogovorili smo se da nastavimo razgovore - zaključio je Crnadak.

Poziv strankama 

Pozivam stranke koje su blokirale Parlament da prekinu blokadu, jer je besmislena, te da konačno završe započeti proces formiranja vlasti na svim nivoima, zaključuje Crnadak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.