SAOPĆENJE

Konaković obećava zapošljavanje 643 člana porodica šehida i poginulih boraca

Inicijativu pokreće Narod i pravda

Narod i pravda. Arhiv

Lj.S/Avaz.ba

7.6.2019

Na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo bit će pokrenuta inicijativa za zapošljavanje svih nezaposlenih članova porodica šehida i poginulih boraca u KS, najavljeno je iz stranke Narod i pravda.

Kako navode, prema detaljnoj analizi, trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje KS vode 643 osobe koje su članovi porodica šehida i poginulih boraca.

- Kao odgovorni političari i kao neko ko se boji na bilo koji način uprljati uspomenu na naše šehide, nismo htjeli da ovom inicijativom izađemo ranije u javnost dok ne uradimo detaljnu analizu, ne prikupimo sve podatke i ne budemo sigurni da je moguće osigurati sredstva u tekućoj budžetskoj godini. Sada smo sigurni da su se stekli svi uvjeti da ova vlast u Kantonu Sarajevo zaposli sve nezaposlene članove porodica šehida i poginulih boraca - rekao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Sredstva za ovu kategoriju, kako navode iz stranke, bit će osigurana kroz rebalans budžeta Službe za zapošljavanje KS, kao i kroz rebalans budžeta Kantona na pozicijama predviđenim za Ministarstvo za boračka pitanja KS. Dio sredstava bit će osiguran kroz Ministarstvo za privredu koje dodjeljuje grant sredstva.

- Želim reći da ovim potezom naše društvo ne čini nikakvu uslugu, već vraća dug porodicama koje su u odbrani naše domovine izgubili najmilije. Mi smo ponijeli emanet da se brinemo o njima i ovim taj emanet ispunjavamo. Zapošljavanje članova porodica šehida i poginulih boraca bit će usklađeno s njihovom stručnom spremom, a radit će se i na programima dokvalifikacije i prekvalifikacije - dodao je Konaković.

On napominje i da su sredstva osigurana zahvaljujući rastu budžeta, ali i domaćinskom odnosu prema javnim dobrima i borbi protiv korupcije na svim poljima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.