AKTUELNO

Šarović: Sporazumom Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj trasiran put u NATO

Pitanje NATO-a nije samo pitanje za jednog čovjeka, smatra Šarović

Mirko Šarović. Printscreen

Avaz.ba

9.8.2019

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da je sporazumom Izetbegovića, Dodika i Čovića BiH i  Republici Srpskoj trasiran put u NATO.

- Prema onome kako mi tumačimo ovaj sporazum, to je trasiranje puta RS u NATO, odnosno direktno kršenje odluka Narodne skupštine RS. Nismo mi insistirali na rezoluciji Skupštine, na tome je insistirao Dodik i SNSD, a mi smo je podržali. Jednostavno su željeli da zacementiraju pitanje oko NATO integracija. Prema našem mišljenju, ne može se tako krupna stvar tako jeftino dati zarad ulaska u izvršnu vlast u BiH. To je neprihvatljivo. NATO nije pitanje učlanjenja u neki ferijalni savez, to je toliko krupno pitanje važno koliko i naš pristanak na Dejtonski mirovni sporazum. Pitanje NATO-a nije samo pitanje za jednog čovjeka, nije ni pitanje za dvije stranke, SNSD i SDS, to je pitanje o kojem, vjerovatno u jednom trenutku, treba da se opredijeli cijeli narod u Republici Srpskoj. U Federaciji BiH su se već opredijelili i oni to ne kriju. Mislim da niko nema pravo tim pitanjem da se igra - kazao je Šarović za BN televiziju.

On je istakao da je Nacionalni godišnji program za NATO jasna stepenica na putu ka članstvu i da je pokušaj relativiziranja njegovog značaja od strane potpisnika sporazuma, obmana građana.

- Mi to tumačimo na način da je to suprotno ključnim strateškim odlukama u RS i da se pristalo na aktivaciju MAP-a, odnosno na prihvatanje da se sutra usvoji Nacionalni godišnji izvještaj, koji, u suštini, znači put ka NATO-u. Da se ne varamo, nema skraćenog Godišnjeg izvještaja, nema lakog, nema relaksiranog. On je jedan i jedini, da li imao 500 ili 50 stranica. Nema trećeg puta ili zaobilaženja. Jednostavno, SAD i NATO žele čiste račune, žele da jasno čuju od predstavnika BiH idete li sa nama ili ne idete i sasvim je jasno zašto tako postupaju - kazao je Šarović.

Na optužbe da su SDS-ovi ministri u Sarajevu bili kreatori godišnjeg nacionalnog plana za NATO, Šarović je kazao da ovaj plan na Vijeću ministara nije prošao upravo zahvaljujući ministrima iz RS.

- Dodik ima priliku da sada to ispravi, ako misli da smo mi bilo šta tako učinili. Neka izađe i jasno kaže pred javnošću da Republika Srpska ne želi da ide u NATO i to je naša jasna odluka i nećemo prihvatiti bilo koju odluku koja ide ka daljim integracijama -rekao je Šarović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.