MEKA

Hadžije obavile oproštajni tavaf pred sutrašnji povratak u BiH

Potvrđeni svi letovi iz Saudijske Arabije za našu zemlju

Bh. hadžije u Meki. Mina

Avaz.ba

16.8.2019

Bosanskohercegovačke hadžije, koje su u prvim grupama doputovale u Meku, obavile su sinoć oproštajni tavaf. 

Obavljanje tog tavafa određeno je pred sam rastanak s Mekom i Haremom. Ne spada u stroge obavezne radnje hadža, ali je Muhammed, a.s., naredio onima koji su u mogućnosti da zadnji rastanak s Allahovom kućom - K'abom bude upravo obavljanje tavafa. 

- Bolesne i iznemogle hadžije s Hadžskim tavafom ujedno obavljaju i oproštajni tavaf. Takvih je osoba bilo i među nama iako smo, prema informacijama ljekarskog tima, imali najbolje zdravstveno stanje naših hadžija u nekoliko posljednjih godina - kazao je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović. 

Dodao je da ove godine nijedan hodočasnik nije imao potrebu za medicinskim zbrinjavanjem u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Medini niti u Meki, te izrazio nadu da će takvo stanje ostati do kraja njihovog boravka u Saudijskoj Arabiji. 

Obavljanje oproštajnog tavafa nagovještaj je i skorog povratka hadžija u Bosnu i Hercegovinu. Ured za hadž Islamske zajednice dobio je iz ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije potvrdu termina svih dvanaest letova za bosanskohercegovačke hadžije. 

Prema tim informacija, predviđeno je da prvi avion s aerodroma u Medini poleti u subotu, u 06.20 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će na Međunarodni aerodrom u Sarajevo prva grupa hadžija sletjeti u 9:50 sati. Sutra će, također, biti organiziran još jedan let čiji je dolazak na Sarajevski aerodrom planiran za 21:40 sati. 

- U nedjelju i ponedjeljak bit će organizirana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu (20. i 21. 8.) planiran po jedan let. Tim će biti kompletiran dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu - saopćila je Mina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.