MOSTAR

Slučaj "Aluminij": Krizni štab odlazi u fazu mirovanja

Osigurane otpremnine za 500 uposlenika koji se mogu isplatiti ove sedmice i predviđen ostanak oko 380 uposlenika u pripremi moguće proizvodnje

Tema sjednice bilo stanje u posrnulom mostarskom gigantu. Ilustracija

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

26.8.2019

Svi zadaci koji su inicijalno bili postavljeni pred Krizni štab uspješno su riješeni te on prelazi u fazu mirovanja i služi Nadzornom odboru i Upravi za logističku podršku kako bi se do kraja godine učinilo sve na otpočinjanju procesa proizvodnje, saopćeno je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je razgovarano o situaciji u "Aluminiju" Mostar. 

Kako se navodi u saopćenju, razgovaralo se ''s naglaskom na procese koji su se dogodili nakon 10. jula kako bi se umanjile negativne posljedice zbog privremenog gašenja proizvodnje ovog za BiH važnog preduzeća''.

HDZ BiH navodi kako je čelnik te stranke Dragan Čović aktivno sudjelovao na šest sastanaka Kriznog štaba kao predstavnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

- Zalaganjem u Kriznom štabu preuzeta je briga o svim uposlenicima i moguća obnova proizvodnje u tržišnim uvjetima. Krizni štab kroz šest svojih zasjedanja osigurao je otpremnine za preliminarno 500 uposlenika koji se mogu isplatiti ove sedmice, predvidio je u prvoj fazi ostanak oko 380 uposlenika u pripremi moguće proizvodnje, uveo je potencijalnog partnera za dubinsku analizu kompanije sa željom potpunog pokretanja proizvodnje te je ispregovarao proces uvezivanja staža kontinuirano za sve uposlenike s Vladom FBiH - navodi HDZ BiH i dodaje kako ''Uprava i menadžment 'Aluminija' sada trebaju nastaviti djelovati u punom kapacitetu u svim daljnjim procesima''. 

U saopćenju se navodi kako HDZ BiH najoštrije osuđuje ''politizaciju i manipuliranje činjenicama koje su se iznosile u javnost u vremenu dok je Krizni štab činio sve kako bi 'Aluminij' pokrenuo''. 

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je i sve nadležne i pravosudne institucije u BiH na poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti da bi se ispitale i utvrdile eventualne odgovornosti za nezakonite propuste svih koji su svojim djelovanjem doveli "Aluminij" do duga većeg od 400 miliona KM i na koncu do privremenog gašenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.