PROJEKTI

Održana vježba evakuacije učenika u slučaju požara i zemljotresa

U vježbama učestvovalo više od 1.500 učenika

U 725 škola iz Federacije BiH i Distrikta Brčko svega 10 posto škola je sigurno. Ilustracija

Fena

13.10.2019

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. oktobar, obilježen je brojnim aktivnostima koje je nevladina organizacija "World Vision BiH" održala u saradnji sa školama iz Banovića, Banje Luke, Čelinca, Kalesije, Pala i Zvornika.

Održana je i vježba evakuacije učenika za slučaj požara i zemljotresa u osnovnim školama, a u vježbama je učestvovalo više od 1.500 učenika.

Na osnovu istraživanja koje u 2018. godini proveo "World Vision u BiH", u 725 škola iz Federacije BiH i Distrikta Brčko svega 10 posto škola, uvjetno rečeno, je sigurno, te je 23,05 posto od ukupnog broja učenika u anketiranim školama trenutno izloženo nekoj od opasnosti tokom boravka u školi, navodi se u saopćenju ove nevladine organizacije.

Aktivnostima u školama prethodile su procjene rizika i plan zaštite i spašavanja na nivou općina, edukacija u zajednicama i opremanje ključnih aktera smanjenja rizika i zaštite i spašavanja, civilna zaštita, vatrogasci, crveni križ, domovi zdravlja, policija, najosnovnijom opremom.

Kako je najavljeno, "World Vision BiH" će u narednom periodu provesti preventivne mjere zaštite i spašavanja u još četiri osnovne škole u Goraždu i Lukavcu.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od katastrofa, odnosno prirodnih i drugih opasnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.