JER MI JE STALO

Podrška projektu zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica i Toplica u Bihaću

Pravo na korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH dobilo je i Grad Bihać

Ostrovica: Bogatstvo prirode. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

30.11.2019

Rješavanje pitanja vezanih za vode i zaštitu okoliša predstavljaju osnovne  preduvjete za planskim korištenjem zemljišta i zaštitom prostora, kao osobito vrijednog i ograničenog dobra. Održiv razvoj limitiran je racionalnim korištenjem zemljišta, prostora, i prirodnih dobara.

Pravo na korištenje sredstavaFonda za zaštitu okoliša Federacije BiH dobilo je i Grad Bihać. Projekt „Izrade Elaborata zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica  i Toplica Grad Bihać" Fond je podržao sa iznosom do 24.000 KM.


Fond za zaštotu okoliša FBiH. FZOFBiH

Vodovodni sistem općine Bihać sastoji se od gradskog (centralnog) sistema, koji koristi  vodu sa izvorišta Klokot i Privilica, vodovodnog sistema Kulen Vakuf - Ostrovica te dva vodovodna podsistema, Orašac-Toplica i Gata. S gradske vodovodne mreže pitkom vodom se snabdijeva preko 60.000 stanovnika.

Dio vodovodne mreže u općini Bihać izgrađen je od azbestno-cementnih cijevi, što  predstavlja veliku prijetnju za kvalitet vode, a veliki dio mreže je već dotrajao, stoga bi bilo potrebno izvršiti rekonstrukciju i zamjenu dijela vodovodne mreže. Stare i dotrajale cijevi uzrokuju i velike gubitke u vodovodnom sistemu.

Sve ovo su razlozi zašto se Fond uključio u izradu Elaborata zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica i Toplica.


JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.