ŠTOKHOLM

Suljagić za "Avaz": Dodjela nagrade Handkeu je kanonizacija negiranja genocida, ovo je kraj Nobelove nagrade za književnost

On će zajedno s majkama, sestrama i djecom žrtava genocida u Srebrenici večeras učestvovati na protestnom skupu

Emir Suljagić. Arhiv

Piše: S. D.

10.12.2019

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, danas je u Štokholmu, gdje će zajedno s majkama, sestrama i djecom žrtava genocida u Srebrenici večeras učestvovati na protestnom skupu zbog odluke da se austrijskom piscu Peteru Handkeu dodijeli Nobelova nagrada za književnost. 

U razgovoru za „Avaz“ Suljagić ističe da će svi učesnici protesta na ovaj način poručiti da istinu niko ne može ušutkati. On je ogorčen zbog Handkeovih stavova o agresiji na BiH i negiranju genocida u našoj zemlji.

- Dodjela nagrade Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida. Bit ću na protestima i zajedno s grupom majki, supruga, sestara i djece ubijenih u Srebrenici reći da nas nikad neće ušutkati. Ovo je napad na našu historiju, napad na naše iskustvo i napad na naše pravo na postojanje. Handke je posljednjih 20 godina u svakoj mogućoj prilici ponavljao bolesne laži da su žene koje su u Srebrenici izgubile najmilije to ustvari izmislile. Riječ je o potpuno novoj mjeri neljudskosti - kaže Suljagić.

Osim preživjelih Srebreničana, i svjetski poznati novinari i intelektualci zatražili su da se Handkeu zbog toga jer negira genocid i jer je podržavao krvavu politiku Slobodana Miloševića oduzme Nobelova nagrada za književnost.

- Mnogi naši prijatelji i aktivisti koji znaju da je u Bosni protiv jednog njenog naroda počinjen genocid i o čemu svjedoče i međunarodne presude govorit će na skupu. Zahvaljujući preživjelima iz Srebrenice, građanima BiH i našim prijateljima, cijela ova mučna afera se pretvorila u potpunu katastrofu ne samo za Švedsku kraljevsku akademiju nego i za Švedsku. Ovo je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost – zaključio je Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.