MOSTAR

Svi radnici "Aluminija" sa svojim porodicama spremni izaći na ulice!

Radnici „Aluminija“: Prijete im otkazi. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

12.12.2019

Iz Sindikata radnika „Aluminija“ oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem su naveli da javno traže od Uprave, Nadzornog odbora i odgovornih političkih struktura da im prezentiraju ponudu prema kojoj bi, navodno, rad kompanije bio osiguran na duži period.

- Nas više od 350 ovih dana će dobiti otkaze i ne znamo hoćemo li se i kada vratiti na radna mjesta u ''Aluminiju''. Ako postoji realna ponuda da se već tokom januara vratimo na radna mjesta (ponuda ''Abraham grupe''), neko će od odgovornih morati obrazložiti zašto takva ponuda već nije prihvaćena i šta je prepreka da se takav plan realizira. Prema našim saznanjima, ponuda ''Abraham grupe'', o kojoj će Nadzorni odbor odlučivati na sjednici u ponedjeljak, 16. decembra, ne sadrži bilo kakav zahtjev za subvenciju ili povlaštenu cijenu električne energije, na što se pozivaju čelnici Vlade Federacije. Pokretanje ljevaonice ni u kojem slučaju ne iziskuje veće količine električne energije - naveli su iz Sindikata.

Potcrtali su da im Uprava, Nadzorni odbor i odgovorne političke strukture trebaju dati odgovor na pitanje kakav je plan ako se odbije ponuda investitora koji su zainteresirani za pokretanje proizvodnje u ''Aluminiju''.

- Postoji li uopće ikakav drugi plan za ''Aluminij'' ili je u centrima moći već donesena odluka da se radnici otjeraju, a kasnije tvornica preda u ruke, „najam“ domaćim mešetarima kada se stvari „ohlade“ - naveli su radnici.

Poručili su i da nisu digli ruke od „Aluminija“ te da će oni koji blokiraju nastavak rada ovog preduzeća, iz samo njima poznatih razloga, morati njima podnijeti račun.

- Ako nakon Nove godine budemo u svojim kućama, a ne na radnim mjestima, na koja se, po svemu sudeći, možemo vratiti brzo nakon najavljenih otkaza, bit ćemo prinuđeni na sve oblike borbe za radnička prava. Gospodo, dajte nam odgovore prije nego što dovedete situaciju još jednom do eskalacije koja je i više nego moguća.

Trenutni, ali i bivši radnici „Aluminija“ i naše porodice su spremne tražiti istinu na ulicama ukoliko se ne omogući nastavak rada firme. Želimo da prestane ova agonija jer radnici nisu krivi i da nam se omogući da zarađujemo za život. Dosta nam je čekanja i igranja našim sudbinama - izneseno je u saopćenju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.