REAKCIJE

Zlatko Hadžidedić za "Avaz": Ukoliko Iran odluči ući u sukob, smatram da će meta biti Saudijska Arabija

Hadžidedić smatra da, ukoliko se Iran odluči za ulazak u sukob, SAD neće biti direktna meta te ocjenjuje da će čitava situacija biti iskorištena za borbu za utjecaj na čitavom Bliskom istoku

Zlatko Hadžidedić: Situacija može eskalirati. Avaz

Piše: S. Degirmendžić Avaz.ba

3.1.2020

Zlatko Hadžidedić, ekspert za međunarodne odnose, u razgovoru za „Avaz“ komentirao je napad američkih snaga u Bagdadu i ubistvo iranskog generala i komandanta Kudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija. Hadžidedić ocjenjuje da ovaj napad može eskalirati u mnogo veći sukob, i to ne samo između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana.



Opasan čin

- Mislim da je ovo vrlo opasan čin koji sasvim sigurno vodi eskalaciji, bez obzira na izjave sekretara Pompea (Mike) da je Amerika zainteresirana za deeskalaciju. To sada, zaista, nema nikakvo značenje nakon ovog čina i teško da se može i na koji način razviti drugačije nego u pravcu eskalacije. Što se tiče mogućnosti Irana za vođenje totalnog sukoba, to je nešto što, vjerovatno, iranski vojni vrh može pravilno procijeniti – kaže Hadžidedić.

On ističe da će razvoj situacije zavisiti od odluke Irana na koji način će odgovoriti na jutrošnji napad.

- Ono što bih ja htio da istaknem, a što, vjerovatno, obavještajna zajednica u Americi i nije imala u vidu, a to je jedna stvar da, kada Iranci odluče da vode sukob, oni će ga voditi do kraja. Ja ne smatram da ga mogu izgubiti. Dakle, ovo je sada prijelomni trenutak kada Iran treba da odluči ulazi li u totalni sukob protiv SAD ili ne. U svakom slučaju, mislim da se radilo o veoma pogrešnoj procjeni ko god je savjetovao predsjednika Trampa (Trump) da se počini ubistvo vodećeg vojnog stratega u Iranu -  ističe Hadžidedić.

Najslabija karika

Hadžidedić smatra da, ukoliko se Iran odluči za ulazak u sukob, SAD neće biti direktna meta te ocjenjuje da će čitava situacija biti iskorištena za borbu za utjecaj na čitavom Bliskom istoku.

- Lično mislim da, najvjerovatnije, meta neće biti ni SAD ni Izrael, nego Saudijska Arabija. To je nešto što sigurno spada u sferu iranskih vojnih dometa i mogućnosti, a to je istovremeno zemlja koja je već sama iskusila konfrontacije s Iranom. Iran će, vjerovatno, zaobilaznim putem, dakle, ne direktno konfrontacijom sa Sjedinjenim Državama, pokušati pojačati svoj regionalni utjecaj. Ovo, na kraju krajeva, jeste borba za utjecaj na čitavom Bliskom istoku. Ukoliko bi Iran poveo sukob protiv Saudijske Arabije i takav sukob uspješno dobio, a Sjedinjene Države se ne bi tu pretjerano angažirale, mislim da bi Iran bio sasvim zadovoljan takvim raspletom. Naravno, ovo je samo hipotetički, ali ovo je borba za sfere utjecaja unutar Bliskog istoka i po meni se čini najslabija karika u svemu tome Saudijska Arabija i mislim da bi Iranci, ukoliko racionalno prosuđuju, mogli upravo Saudijsku Arabiju odabrati kao metu prema kojoj bi bila usmjerena njihova osveta, odnosno uzvratna akcija – smatra Hadžidedić.  


Podjele unutar SAD

Također, on potcrtava da su odluka o napadu na iranskog generala i njegovo ubistvo unijeli dodatne podjele i u samim SAD.

- Uzimajući u obzir da je vrlo oštra podjela sada u Americi između dvije stranke i da zapravo, s obzirom na to da demokrati imaju većinu u Predstavničkom domu, Tramp nema podršku za vođenje rata. Prema američkom ustavu, nužno je da dobije saglasnost Kongresa da uđe u bilo kakvu eskalaciju sukoba odnosno u totalni rat. Demokrati u Kongresu smatraju da je zapravo ovo bio čin kojim je on direktno povrijedio prava američkog Kongresa, tako da prije svega mislim da je to bio jedan pogrešan potez na unutrašnjem političkom planu, da ne pričam o vanjskopolitičkom planu – zaključuje Hadžidedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.