PRESUDE

Salmir Kaplan osuđen na dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu

M. Sm. / Avaz.ba

10.1.2020

Salmir Kaplan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Općinskom sudu Čapljina danas je izrečena nepravomoćna sudska presuda Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću i Ahmetu Ljuboviću, koji su optuženi za uništavanje izbornih isprava, sprečavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji i za oštećenje tuđe stvari.

Riječ je, podsjetimo, o prekidu izbornog procesa u Stocu 2. oktobra 2016. godine, a nakon skoro četverogodišnjeg sudskog procesa danas su im izrečene zatvorske kazne: Kaplanu u trajanju od dvije godine, Mahmutćehajiću godina i četiri mjeseca, a Ljuboviću deset mjeseci.

Također, kažnjeni su i novčano, Kaplan i Mahmutćehajić sa po 1.500 KM, a Ljuboviću sa 1.000 KM, i to za oštećenje tuđe stvari.

U prvoj reakciji nakon izricanja presude Kaplan je ustvrdio da je riječ o političkoj optužnici i političkoj presudi.

- Ne postoji drugostepeni organ ni kantonalni sud, pa čak ni kod nas, koji ovakvo nešto može potvrditi. Uopće se nisam nasekirao, relaksiran sam što se ovoga tiče, ovo je generalno pokušaj HDZ-a, prije svega lokalnog HDZ-a Šćepana Boškovića i malih lokalnih igrača, da pripreme sebi teren 2020. godine - rekao je, između ostalog, Kaplan, najavivši žalbu Kantonalnom sudu Mostar.

Spomenko Jukić, tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao je da su, u principu, zadovoljni osuđujućim dijelom presude.

- Smatramo da su preblage kazne, ali kada dobijemo otpravak presude, vidjet ćemo kakvu ćemo odluku donijeti - kazao je Jukić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.