AKTUELNO

U Derventi do Časnog krsta prvi doplivao Nemanja Balašević

Povodom bogojavljenja prvo je služena liturgija u Sabornom i Spomen hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a potom je litija krenula do Starog mosta

Kupanje u Ukrini. N. S.

Piše: N. S. / Avaz.ba

19.1.2020

Petnaestogodišnji Nemanja Balešević danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi

Balešević prvi put učestvuje u plivanju i ističe da je veoma ponosan što je dio tradicije na rijeci Ukrini.

- Nadam se da ću i naredne godine učestvovati. Bilo je hladno, ali je lijep osjećaj. Danas je veliki praznik i bila mi je želja da učestvujem u plivanju i želja se ostvarila - rekao je Balešević.

Protojerej Ilija Jović je rekao da su i ove godine Crkvena općina Derventa i Derventske parohije organizirale osvećenje Bogojavljenske vodice i plivanje za Časni krst.

- To je upravo uspomena na veliki događaj, veliki praznik kada se Gospod naš Isus Hristos krstio na rijeci Jordan u svojoj 30 godini od Svetog Jovana Krstitelja - rekao je Jović.

On je svim učesnicima u plivanju za Časni krst zahvalio, kao i vjernom narodu koji je prisustvovao današnjem obilježavanju praznika.



Nemanja Balašević. N. S.

Djevojka učesnik

Među učesnicima ove godine bila je i dvadesetogodišnja Aleksandra Đurić iz Gornjih Palačkovac, općina Prnjavor.

- Drago mi je što sam u Derventi, zahvaljujem svešteniku Ljubiši Noviću, želja je bila duže vrijeme da plivam za Časni krst. Voda nije bila hladna - kaže Đurić.  

Povodom bogojavljenja prvo je služena liturgija u Sabornom i Spomen hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi, a potom je litija krenula do Starog mosta, gdje su sveštenici osveštali vodicu. 

Časni krst od hrama do Starog mosta 18. put nosio je Stanoje Simić, a potom ga spustio u vodu, te je novčanim prilogom nagradio plivača koji je prvi doplivao do krsta, ali i ostale učesnike. 

- Čast je nositi Časni krst, imam volju i želju da to činim. Svim vjernicima širom svijeta čestitam današnji praznik - rekao je Simić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.