POTOČARI

Lani kompletirano 269 tijela ukopanih žrtava genocida

U 12 reekshumacija kompletirana 754 tijela, a 710 posmrtnih ostataka čeka saglasnost porodica žrtava

S posljednje reekshumacije. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

4.2.2020

Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih BiH i Podrinjsko identifikacijskog projekta (PIP) iz Tuzle lani su u Memorijalnom centru Potočari u julskoj i oktobarskoj akciji reekshumirali (kompletirali) 269 tijela ranije ukopanih žrtva genocida u Srebrenici.

- U prvoj reekshumaciji polovinom jula prošle godine za deset dana kompletirano je 120, a u oktobarskoj akciji još 49 tijela. Do sada je u 12 reekshumacija kompletirano 754 tijela, dok se u PIP nalazi još 710 posmrtnih identificiranih ostataka, koji čekaju saglasnost porodica žrtva za kompletiranje - potvrđeno nam je iz PIP-a u Tuzli.



S posljednje reekshumacije. S. Smajlović

Dodaju da je na raznim mezarlucima gdje su po želji rodbine ukopana identificirana tijela genocida u Srebrenici do sada reekshumirano sedam skeleta. Kod 11 ukopanih žrtava genocida drugi put vršena je reekshumacija.

Na reekshumacijama, osim predstavnika Suda i Tužilaštva BiH i MUP-a RS, prisustvuju i porodice žrtava. Ranije ukopana tijela vade se iz kabura, na stolu poredaju dodatne kosti i sve se to fotografira, uredno evidentira i ponovo u plastičnim vrećama vraća u kabure, stavljaju nove daske i zagrne istom zemljom. 


S posljednje reekshumacije. S. Smajlović

Iz PIP-a obavještavaju porodice žrtava koje su u posljednje vrijeme promijenili adresu stanovanja ili brojeve telefona da to prijave ovoj instituciju kako bi ih mogli obavijestiti o identifikaciji njihovih najmilijih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.