SARAJEVO

Otkrivene biste Ešdaunu, Mazovjeckom i Moku

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić podsjetio je na značaj pomoći prijatelja iz Evrope, ali i ostatka svijeta za opstanak Bosne i Hercegovine

A. J. / Avaz.ba

28.2.2020

Biste otkrivene u parku Kemal Monteno. Općina Centar

Brojni zvaničnici prisustvovali su danas svečanom otkrivanju bisti Pediju Ešdaunu (Paddy Ashdown), Alojzu Moku (Alois Mock) i Tadeušu Mazovjetskom (Tadeusz Mazowiecki) u Alipašinoj ulici u Sarajevu, na šetnici kod parka Kemal Monteno, prekoputa naselja Ciglane.

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić podsjetio je na značaj pomoći prijatelja iz Evrope, ali i ostatka svijeta za opstanak Bosne i Hercegovine.

- Drago mi je da smo danas ovdje i da se sjećamo velikih prijatelja naše zemlje. Ove biste predstavljaju podsjetnik da su u najtežim vremenima za našu zemlju uz nas bili ljudi koji su pomogli da ona opstane - poručio je Ganić.


Pismo porodice Ešdauna

Ambasador Poljske Jaroslav Lindenberg (Jaroslaw) zahvalio je Općini Centar na inicijativi da postavi bistu Mazovjeckom, za kojeg je kazao da je, nakon pada Srebrenice, podnio neopozivu ostavku na mjesto u UN-u kao znak protesta protiv pasivnosti velikih sila međunarodne zajednice na ratne zločine i zločine genocida.

Porodica Ešdauna uputila je pismo koje je pročitao Bojan Zec Filipović. U pismu je, između ostalog, porodica navela da su izuzetno polaskani čašću koju narod Bosne i Hercegovine upućuje Ešdaunu, čovjeku koji je volio ovu zemlju i ljude koji u njoj žive.

Čuvanje sjećanja

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) podsjetila je na istinsko zalaganje Alojza Moka za međunarodno priznanje BiH kao samostalne i suverene države.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić naglasio je značaj čuvanja sjećanja na iskrene prijatelje BiH.

- Ovo je naš skromni doprinos kulturi sjećanja, a trojici velikana hvala za sve ono što su radili i učinili za državu Bosnu i Hercegovinu - poručio je Ajnadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.