REAKCIJE

EU: I dalje na snazi Sporazum o izbjeglicama postignut s Turskom

Ova zemlja nije službeno najavila promjenu svoje politike prema izbjeglicama u svojoj zemlji

Brisel: Pomno pratimo dešavanja i djelovat ćemo ukoliko to bude potrebno. Agencije

Avaz.ba

28.2.2020

Turska nije službeno najavila promjenu svoje politike prema izbjeglicama u svojoj zemlji, saopćila je danas Evropska komisija, dodajući kako očekuje da će se Ankara držati obaveza preuzetih u kontroli protoka migranata u Evropskoj uniji.

Kako se navodi, Turska se obavezala da će prekinuti neregularne migracijske tokove iz Turske ka EU i osigurati poboljšane uvjete prijema za izbjeglice u ovu zemlju, u zamjenu za podršku bloka.

- Želio bih naglasiti da od turske strane nije bilo službenog saopćenja o bilo kakvim promjenama u politici tražilaca azila, izbjeglica ili migranataPrema našem mišljenju, i dalje je na snazi Sporazum o izbjeglicama postignut između Turske i EU i očekujemo da Turska ispuni obaveze propisane sporazumom - kazao je Peter Stano, portparol Evropske komisije.


Brisel: Pomno pratimo dešavanja i djelovat ćemo ukoliko to bude potrebno. Agencije

Podsjetio je i kako je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske potvrdilo da nema promjena u migracijskoj politici.

Najavio je i razgovore o ovom pitanju.

- Pomno pratimo dešavanja i djelovat ćemo ukoliko to bude potrebno - rekao je Stano.

Podsjećamo, Reuters je prenio izjavu neimenovanog turskog zvaničnika koji tvrdi da je turskoj policiji, obalskoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno da ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Ubrzo nakon toga, agencije su prenijele da je prva grupa od blizu 300 migranata, uključujući žene i djecu, krenula ka Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.