OBRAZOVANJE OD KUĆE

Online nastava jedino u Sarajevu, ostali se još snalaze

S izvođenjem virtuelne nastave najbolje se nose u Kantonu Sarajevo

Za većinu je nastava na daljinu novost. Ilustracija

Piše: E. D. A.

18.3.2020

Iako su se sve obrazovne ustanove u BiH, u kojima je zbog pandemije koronavirusa obustavljen rad, prvi put suočile s ovakvom situacijom, činjenica je da su samo u nekim dijelovima zemlje adekvatno odgovorili alternativnom obliku izvođenja nastave. 

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke rečeno nam je da su za sutra (srijeda) zakazali sastanak sa svim kantonalnim ministrima, a na dnevnom redu bit će upravo online nastava u FBiH.


Najbolje u Sarajevu

Do sada se, sudeći prema informacijama do kojih smo jučer došli, s virtuelnom nastavom najbolje nose u Kantonu Sarajevo. Ministar za obrazovanje nauku i mlade KS Anis Krivić kazao je za „Avaz“ da online nastava još od 11. marta traje u školama u kojima za to postoje preduvjeti. Ministarstvo je formiralo timove za podršku pri realizaciji nastave.

- U svim srednjim školama učenici i nastavnici su ranije obaviješteni koje platforme da koriste - kazao je Krivić.

Krivić: Bilo problema. Avaz

Ipak, u nekim školama je bilo problema pa su dodatno educirani nastavnici. I ocjenjivanje učenika odvija se kao i obično.

Djeca koja nemaju mogućnost da primaju materijal zadaci im se dostavljaju iz škole, pa vraćaju natrag nastavnicima.

Platforma za učenje

U Tuzlanskom kantonu organizacija online nastave planirana je od naredne sedmice, a podrška će biti i Elektrotehnička škola te jedna firma, koja je spremna ustupiti svoju platformu za učenje na daljinu. 

Delibajrić-Brašnjić: Očekujem saradnju. Arhiv

- Na platformi ćemo imati jasne podatke koliko je učenika pogledalo postavljene sadržaje. Postoji mogućnost da se postavljeni sadržaj pogleda u terminu kada su roditelji djece kod kuće i zbog toga očekujem saradnju roditelja – kaže Fahreta Delibajrić-Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

U većini škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jučer se nastava odvijala putem Vibera i e-maila. Resorni kantonalni ministar Rašid Hadžović priznao je da ovaj sistem u HNK nije zaživio i da tek kreću u izradu jedinstvene platforme.


Hadžović: Izrada platforme. Arhiv

- Ovo je za sve nas novo, šok za nastavnike starije dobi, ali mislim da ćemo u narednim danima uspjeti pripremiti osoblje za online nastavu. Ne želimo imati različite kanale komunikacije, a najvjerovatnije će se cijela priča svesti na mobilnu aplikaciju - kazao je Hadžović.

BPK: Osigurati laptope za učenike

Učenici iz Bosanskopodrinjskog kantona od sutra će propušteno gradivo nadoknađivati putem interneta, a s nastavnicima će komunicirati Viberom ili e-mailom.  

Bešlija: Krećemo od sutra. Arhiv

- Neće to biti cijelo gradivo, sve je prilagođeno situaciji. Učenicima koji nemaju pristup internetu ili potrebnu opremu materijal će biti dostavljen na kućnu adresu, a pokušat ćemo osigurati tablete ili laptope - kaže Arman Bešlija, ministar obrazovanja BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.