KORONAVIRUS

Zajimović: Pozivamo sve da se trgnemo i zasadimo svaki komad zemlje

Najveći broj zemljišnih parcela je neobrađen i zbog toga smo toliko ovisni o uvozu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura, kaže Zajimović

Zajimović: Ovo je trenutak kada se trebamo ugledati na primjere naših očeva i djedova. Avaz

Avaz.ba / Fena

27.3.2020

Svjesni situacije u kojoj se našao svijet usljed pandemije koronavirusa te posljedica koje je prate, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH spremna je založiti sve da svaki komad zemlje bude obrađen i zasijan nekom poljoprivrednom kulturom. 



Naša zemlja ima veliki potencijal

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović smatra da u vrijeme krize, određene globalne koalicije i unije polako nestaju i svaka se država okreće sebi i zaštiti svojih građana i resursa koje ima. Kaže da je potencijal koji naša država ima veliki, ali neiskorišten, te da je najveći broj zemljišnih parcela neobrađen i zbog toga smo toliko ovisni o uvozu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura.

- Jedina garancija da ćemo imati dovoljne količine hrane jeste vlastita proizvodnja. U Bosni i Hercegovini zemlja se uvijek obrađivala. Na nama je da se vratimo toj praksi. Naši očevi i djedovi, bez obzira na to što su radili u firmama, obrađivali su svoju zemlju i tako pravili određene zalihe do sljedeće sjetve – kaže Zajimović.


Zajimović: Vlastita poljoprivredna proizvodnja jedini način da budemo osigurani proizvodima. Avaz

Nažalost, dodao je, u posljednjih nekoliko decenija zemlja je prepuštena sama sebi, zapuštena je i zarasla - no, i pored toga, ona je kao takva odmorna i plodna i "ovo je trenutak kada se trebamo ugledati na primjere naših očeva i djedova te ponovo početi obrađivati zemlju".

Vakuf posjeduje veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, jer raspolaže velikim površinama poljoprivrednog zemljišta. Zajimović podsjeća da su unazad nekoliko godina, u saradnji s medžlisima, radili na kultivisanju vakufskog zemljišta, što već daje rezultate, ali nije zadovoljan jer vjeruje da se može ostvariti više.

- U tom kontekstu Vakufska direkcija Islamske zajednice je, kao i do sada, spremna se založiti i nastojati pomoći svima koji hoće da podignu određenu kulturu na vakufskom poljoprivrednom zemljištu - naveo je Zajimović.


Poziv medžlisima i džematima

Uputio je i poziv medžlisima i džematima da se organiziraju i da zasiju svaku vakufsku parcelu, saopćeno je iz Vakufske direkcije.

- Smatramo da je vlastita poljoprivredna proizvodnja jedini način da budemo osigurani proizvodima. Pozivamo sve da se nakon zimske pauze trgnemo i zasadimo našu zemlju – naglasio je direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.