MJERE

Vukosavlje bez zaraženih koronavirusom, u samoizolaciji 60 osoba

Formiran je volonterski servis za pomoć starim i bolesnim osobama

Popović: Karantin je spreman. S. JEREMIĆ

Piše: S. J. / Avaz.ba

30.3.2020

U općini Vukosavlje nema zaraženih koronavirusom, a 60 osoba je u samoizolaciji. 

Formiran je volonterski servis za pomoć starim i bolesnim osobama, a za neodgovorne uspostavljen je karantin gdje će provesti 14 dana, ako ne budu poštovali uputstva i naredbe nadležnih.

Ranko Ilić živi sam, ne može bez lijekova, pa podrška volontera dobro mu dođe.

Ja sam šećeraš i ne mogu bez lijekova. Svaki mjesec primam šest vrsta lijekova. Ovi momci su mi to donijeli i hvala im - rekao je on. 

Prema riječima Srđana Tripića, predstavnika Volonterskog servisa, mladi Vukosavlja na ovaj su način okupljeni već sedam  dana.

- Imali smo deset intervencija. Uglavnom su to nabavka osnovnih životnih namirnica, ali prevashodno lijekova. Imamo dobru saradnju sa "Kućom zdravlja" koja nam daje preporuku gdje su urgentni slučajevi. Odlazimo na kućni prag, najčešće po pozivu, a naše usluge su u potpunosti besplatne - pojasnio je Tripić.



Popović: Spreman karantin. S. JEREMIĆ

Šef Civilne zaštite u Vukosavlju Bojan Popović pojasnio je da je formiran karantin za neodgovorne osobe ili eventualne pridošlice s graničnih prijelaza.

- Trenutno, imamo pet kreveta, ljekarsku sobu, kuhinju i sanitarni čvor. Za sada nemamo nikoga od građana u karantinu. Ljudi su, dakle, odgovorni. Doduše, jedan je ranije kršio sve propisane mjere, ali se brzo urazumio - pojasnio je Popović.

Komandant Štaba za vanredne situacije u Vukosavlju Borislav Rakić kaže da je u ovoj lokalnoj zajednici dobra epidemiološka situacija.

- To je zahvaljujući građanima što su shvatili ozbiljnost situacije. Pridržavaju se mjera i savjeta. Na muci se poznaju junaci, kaže stara izreka. Među nama postoji humanost, pa sam zahvalan mladim sugrađanima koji žele i pomažu starim osobama, iznemoglim licima, onima koji našu pomoć trebaju. Ti volonteri su dostupni 24 sata dnevno. Opšta situacija je dobra, nemamo zaraženih. Svi naši sugrađani koji su u inostranstvu pitali su kako dalje, uputili smo ih na Ambasade BiH u tim zemljama. Kao dobar primjer pokazala se Njemačka i produžila tim licima turističke vize, odnosno boravak na 90 dana - rekao je Rakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.